Regija

Potres iz Hrvatske zatresao i BiH

Jutros se prvi zemljotres desio u 6.28 sati u okolini Petrinje, desetak kilometara jugozapadno od Siska, a potres je "bio plitak".
Vijesti / Flash | 28. 12. 2020. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potres koji je jutros pogodio područje između Zagreba i Siska, osjetio se u sjeverozapadnom dijelu BiH, izjavila je Srni načelnica Odjela za opservatorsku seizmologiju Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Snježana Cvijić Amulić.

"To je zemljotres srednje jačine, 5,2 stupnja po Richteru. Pri toj magnitudi se javljaju i oštećenja na objektima. Vrlo dobro se osjetio ovdje kod nas u Banja Luci, Prijedoru, uopće u tom dijelu Krajine i šire", rekla je Amulić.

Rekla je kako se "afteršokovi" zemljotresa u Hrvatskoj već javljaju i da će se "sigurno javljati u nekom razdoblju, dok se tlo u tom regiji ponovo ne uravnoteži".

"Regiju Petrinje je 1909. godine pogodio zemljotres od šest stupnjeva po Richteru i osam stupnjeva po Merkalijevoj ljestvici, što znači da ovo što se sad dogodilo nije ništa novo i postoji velika vjerojatnoća tamo gdje su se dešavali jači zemljotresi, da se ponovo dese", rekla je Amulić.

Jutros se prvi zemljotres desio u 6.28 sati u okolini Petrinje, desetak kilometara jugozapadno od Siska, a potres je "bio plitak".

Prema podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra novi potres jačine pet stupnjeva Richterove ljestvice dogodio se u 7.49 sati na području između Zagreba i Siska.

Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara, 44 kilometra jugoistočno od Zagreba i 11 kilometara jugozapadno od Siska.

Kopirati
Drag cursor here to close