BH MAC

Opasnost za ljude: Minska polja koja nisu uvedena u vojne zapisnike

Naša zemlja se i dalje suočava s ozbiljnim problemom zaostalih mina i NUS-a, koje direktno utječe na sigurnost stanovnika.
Vijesti / Flash | 05. 06. 2019. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tijekom doznaka stabala na području Korićine-Golije kod Livna, koje su izvodili djelatnici Šuma HB, pronađena su tijela mina koja u sebi nisu sadržavala eksplozivno punjenje i kao takva nisu bila opasna za ljude i životinje. Zaostala minska sredstva će se, čim BH MAC pošalje dopunu projekta, uklonit'', kazao je za Bljesak.info David Mioć, član uprave Šuma HB.

Kako je rečeno iz direkcije Šuma HB, razminiranje područja u Gospodarskoj jedinici Golija vršeno je u ljeto 2018., te je po završetku deminiranja napravljen zapisnik o primopredaji između izvođača radova, ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres i BH MAC-a. Tom prilikom Šuma HB od BH MAC-a dobili su certifikat kojim se potvrđuje da to područje više nije zagađeno minama.

Međutim ističu, u praksi se događa da sve mine ne budu uklonjene te se prilikom izvođenja radova na tim područjima pronađu zaostale mine. Kada se to dogodi, istog trena se u tim područjima obustavljaju svi daljnji radovi, obavještava se izvođač i BH MAC kako bi izvršili procjenu i poduzeli potrebne radnje za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava.

O problemu zaostalih mina na područjima BiH gdje su se vodili oružani sukobi Darinko Brnić, vođa pirotehničkog tima pri Federalnoj upravi civilne zaštite za Bljesak.info je istaknuo kako, unatoč razminiranju, uvijek postoji opasnost za ljude.

''U razdoblju od dvije do tri godine nakon rata razminirana su sva područja koja su u vojnim zapisnisnicima upisana kao minska polja. Ali problem predstavljaju veliki broj minskih polja koja nisu uvedena u zapisnike'', rekao je dodajući kako nije rijetkost da planinari, šumari ili izletnici naiđu na neka minska sredstva.

Upozorava da se naša zemlja i dalje suočava s ozbiljnim problemom zaostalih mina i NUS-a, koje direktno utječe na sigurnost stanovnika.

 

Procjene

Iz BiH MAC-a procijenjuju je da se mine nalaze u još 129 gradova/općina u BiH. Po njihovim informacijama trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 1.018. km2 ili 2,1 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close