Sadrži 79 kilograma eksploziva

Posušje: Neeksplodirana avionska bomba teška 250 kg bit će izmještena i uništena

Priotehničari će bombu prvo izmjestiti, a zatim uništiti odnosno detonirati u kontroliranim i sigurnim uvjetima.
Vijesti / Flash | 20. 07. 2018. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika neeksplodirana avionska bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena na području Posušja bit će izmještena te uništena u srijedu, 25. srpnja, potvrđeno je za Bljesak.info iz Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke te Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

''Bomba je pronađena u utorak u 10:15 sati u mjestu Studena Vrila izvan ceste, a po planu pirotehničara bit će uništena u srijedu. Mjesto će osiguravati policijski pripadnici Policijske uprave Posušje, a bombu će uništiti pirotehničari iz Službe za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava pri FUCZ dok će na terenu biti i pripadnici Uprave civilne zaštite ŽZH'', izjavio je za Bljesak.info Mladen Bošnjak, pomoćnik ravnatelja Uprave civilne zaštite ŽZH.

Foto: FUCZ / Njemačka avionska poluprobojna bomba SD 250 iz Drugog svjetskog rata u Studenim Vrilima kod Posušja

Pirotehničari će bombu prvo izmjestiti, a zatim uništiti odnosno detonirati u kontroliranim i sigurnim uvjetima.

''Akcija izmještanja bombe počet će u jutarnjim satima. Bombu nećemo moći uništiti na mjestu gdje je pronađena jer se u blizini nalaze stambeni i gospodarski objekti. Ona će biti izmještena u napuštene rudnike boksita na lokalitetu Oluja kod Rakitna gdje će biti uništena. Riječ je o avionskoj njemačkoj poluprobojnoj bombi SD 250 teškoj 250 kilograma koja u sebi ima 79 kilograma TNT eksploziva'', izjavio je za Bljesak.info zapovjednik tima ''A'' Mostar Ivica Novak iz Službe za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava pri Federalnoj upravi civilne zaštite.

Inače, mjesto izmještanja i eksplozije bit će izolirani u krugu od 1.500 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close