Bivši glavni tužitelj

Postupak protiv Salihovića prenosi se na Općinski sud

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao Salihovićev odvjetnik Konjić, predmet je sarajevskom Općinskom sudu prenesen zbog osiguranja “nepristrasnog i pravičnog suđenja”.
Vijesti / Flash | 11. 02. 2019. u 15:58 BIRN
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH donio je rješenje kojim se postupak protiv nekadašnjeg glavnog tužitelja Državnog tužiteljstva Gorana Salihovića, optuženog za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja prenosi na sarajevski Općinski sud, potvrdio je odvjetnik Rifat Konjić.

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao Salihovićev odvjetnik Konjić, predmet je sarajevskom Općinskom sudu prenesen zbog osiguranja “nepristrasnog i pravičnog suđenja”.

Na ovu odluku Državnog suda, kako je rekao Konjić, žalbu su izjavili i Tužiteljstvo BiH i obrana.

Salihovića optužnica tereti da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 maraka, odnosno što je kao glavni tužitelj Tužiteljstva BiH u razdoblju od veljače 2013. do rujna 2016. postupao suprotno Odluci o uvjetima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio je limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnoj razini.

Prilikom službenog putovanja iz Pariza, kako stoji u optužnici, Salihović je 29. travnja 2015. zajedno sa svojim suradnicima i pratiteljem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zbog turističkog obilaska grada unatoč upozorenjima, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne karte.

To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnom aktu, platio svojim sredstvima, ali po povratku je od rukovoditelja Odjela za materijalno-financijske poslove zahtijevao i naložio mu da mu refundira iznos od 3.874 marke, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvršila povrat novca Tužiteljstvu za svog uposlenika u iznosu od 1.291 KM.

Nedavno je Salihović u Sudu BiH negirao krivicu za djelo koje mu je optužnicom stavljeno na teret.

Prethodno je u disciplinskom postupkom skinut s pozicije glavnog tužitelja i ostao je raditi kao tužitelj Tužiteljstva BiH, koje je nedavno donijelo odluku o obustavi dijela kaznene istrage protiv Salihovića jer je protiv njega vođen disciplinski postupak na iste okolnosti koje je istraživalo i Tužiteljstvo, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close