NVO napravio publikaciju

Postoji rješenje za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u županijama FBiH

Vijesti / Flash | 04. 12. 2016. u 14:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uspješno okončane dvije generacije Akademije ravnopravnosti, Fondacija Friedrich Ebert, ured u Bosni i Hercegovini, kao i Sarajevski otvoreni centar predstavljaju publikaciju "Ka ostvarivanju ravnopravnosti spolova u kantonima Federacije BiH - pravila, institucije, politike", autora Saše Savičića.

O publikaciji će biti riječi tijekom okruglog stola koji su ove dvije asocijacije najavile za ponedjeljak u Sarajevu.

Ravnopravnost spolova dio je ljudskih prava te je u BiH i svijetu ustavna kategorija.

Ustavom Bosne i Hercegovine, ustavima entiteta i županija, kao i Statutom Brčko Distrikta, svima u BiH su zagarantirani prava i slobode predviđene i međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima.

Iako Gender akcijski plan BiH (GAP BiH) nalaže obvezu uspostavljanja gender institucionalnih mehanizama na kantonalnom nivo, koji bi bili nadležni za implementaciju GAP-a, na toj razini nema uspostavljenih mehanizama što je veliki problem za postizanje stvarne ravnopravnosti spolova na županijskom nivou.

Problem je i veći uzme li se u obzir da županije imaju neke od najvažnijih nadležnosti koje direktno utječu na život svakog građanina i građanke.

Vodič "Ka ostvarivanju ravnopravnosti spolova u županijama Federacije Bosne i Hercegovine - pravila, institucije, politike", nudi rješenje ovog problema, ističu organizatori okruglog stola.

Obuhvaća pregled pravnih okvira za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u BiH, postojećih mehanizama i različite prijedloge za uspostavljanje institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova na nivou županija.

Kopirati
Drag cursor here to close