Ministarstvo obrane SAD-a

Amerikanci tvrde: Postoje dokazi da Rusi podržavaju Dodika

Ruska potpora separatističkom pokretu motirana je željom da spriječi ulazak BiH u NATO i Europsku uniju.
Vijesti / Flash | 27. 11. 2019. u 10:13

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je među zemljama Zapadnog Balkana najpopustljivije okruženje kada je riječ o ruskom utjecaju, a prije dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine, bilateralne veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile su na znatno nižoj razini — navodi se u izvještaju Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država iz svibnja ove godine, koji na uvid ima i Radio Slobodna Europa.

U izvještaju su analizirani odnosi Rusije sa Srbijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u izvještaju se navodi da odnose te države sa Rusijom komplikuju etničke i političke tenzije u toj zemlji.

''Postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba na čelu sa Miloradom Dodikom. Ruska potpora separatističkom pokretu motirana je željom da spriječi ulazak BiH u NATO i Europsku uniju. Tenzije u Bosni i Hercegovini dodatno podstiču odnosi između državnih institucija i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na jednoj strani, dok je na drugoj strani većinsko srpski entitet Republika Srpska. Vodeće stranke bosanskih Srba protive se članstvu u NATO i njihovo pruža Rusiji priliku da destabilizira BiH", piše između ostalog u izvještaju, navodi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close