GP Maljevac

Postavljanje ograde na granici Hrvatske i BiH

Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odijeljeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet)“.
Vijesti / Flash | 10. 06. 2019. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza, na traženje Ministarstva unutarnjih poslova RH, postavilo je 10. lipnja 2019. godine pomičnu fizičku barijeru (ogradu) na Granični prijelaz Maljevac s obzirom da je Schengenskom katalogu EU-a za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat (Vijeće Europske unije, Bruxelles 16. ožujka 2009 (19. 03.)7864/09 SCH-EVAL 48 FRONT 21 COMIX 253), navedeno „kako granične prijelaze  i  neposredno okolno područje  treba tehnički  nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni.

Granični  prijelazi, u pravilu, trebaju  biti odijeljeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju  graničnih  prijelaza  za  lokalni  granični promet)“.
 
Također, Zakonom o nadzoru državne granice propisano je kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti, stoji na službenoj stranici hrvatskog MUP-a.

Temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok.
Kopirati
Drag cursor here to close