Nastavak suđenja

Poslovi sa strancima u Hercegovini: Podmićivanje, kupovina automobila....

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 15:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, svjedok Državnog tužiteljstva kazao je kako je optužena Vlatka Puljić, nakon jednog sastanka s prikrivenim istražiteljem, prostoriju napustila vidno uzrujana na benzinskoj crpki u Mostaru.

Elvir Kadrić, bivši uposlenik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rekao je da je zajedno s drugim kolegama imao zadatak da snima sastanak između optuženih Vlatke Puljić i Ane Miličević te izvjesne Sanje i Bojana, javlja Birn.

''Prvo su sjedili u Međugorju u jednom restoranu, a nakon toga i na benzinskoj crpki u Međugorju. Treći sastanak odvijao se na benzinskoj crpki u Mostaru, kada je Vlatka dala neki predmet prikrivenoj istražiteljici Sanji, za koji ću kasnije saznati da se radi o novcu. Vlatka je vidno uznemirena napustila sastanak'', kazao je Kadrić.

Na pitanje kako zna da je Puljićeva bila uznemirena, svjedok je odgovorio da je to njegov zaključak.

Optužnica tereti Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, Josipa Kvesića, inspektora za strance u mostarskom Terenskom uredu iste Službe, Vlatku Puljić, direktoricu firme “Vlamon” d.o.o. Čitluk, te Anu Miličević da su od 2012. do 2014. godine, sudjelovali u počinjenju kaznenih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine, u Međugorju i okolnim mjestima.

Prema navodima Tužiteljstva BiH, Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima, u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima te u dogovoru s drugim optuženima, zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe onemogućiti ili uskratiti boravak u zemlji te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.
Svjedokinja Danka Vujadin, također uposlenica SIPA-e, rekla je da je u predmetu protiv Kordića i ostalih imala zadatak utvrđivanja imovine optuženih, javlja Birn.

“Kordić je novcem koji je dobio od Vlatke Puljić kupio automobile, a što potvrđuje i usporedba bankovnih izvoda, odnosno uplata i isplata s njegovog računa”, kazala je Vujadin.

Na pitanje je li osim bankovnih izvoda ima ikakvih dokaza za svoje tvrdnje da je baš tim novcem Kordić platio automobile, Vujadin je izjavila da je to njena pretpostavka i nalaz istrage.

Odvjetnici su uložili žalbe na iskaze svih svjedoka, smatrajući ih subjektivnim zaključcima.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. svibanj.

Kopirati
Drag cursor here to close