Hrvati neće odustati

Poruke s HNS-a: Cilj je federalna jedinica s hrvatskom većinom

Vijesti / Flash | 28. 01. 2017. u 11:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru započelo je 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH na kojem će se, sukladno izbornim rezultatima s proteklih lokalnih izbora, mijenjati i struktura Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a.

Sabor je izvještajnog karaktera i u njegovu radu sudjeluju izabrani dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti Hrvata u BiH.

Federalna jedinica s hrvatskom većinom

Predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH Božo Ljubić kazao je na 7. zasjedanju kako je krajnji cilj hrvatskog naroda u BiH federalna jedinica s hrvatskom većinom od koje Hrvati neće odustati i ispod kojeg neće ići, piše Dnevnik.ba.

Ljubić je naveo kako je današnje zasjedanje HNS-a BiH prilika da se još jednom donesena Deklaracija o federalnom preustroju BiH reafirmira.

''Temeljni politički dokument, usvojen na 6. zasjedanju HNS BiH, Deklaracija o federalnom preustroju BiH ostaje aktualna. Današnje je zasjedanje HNS BiH prilika da napravimo inventuru političkih ostvarenja i da reafirmirano HNS, ono što on jest - nositelj hrvatske neteritorijalne automonije u BiH, sve dokle je ovakav ustavno-administrativni okvir BIH na snazi'', kazao je Ljubić.

Dodao je i kako je do sada ostvarena kvalitetna platforma o promjenama Izbornog zakona u BiH.

''Do sad smo ostvarili kvalitetnu platofrmu o promjena Izbornog zakona u BiH, vezano za način izbora članov Predsjedništva BiH i odluka Ustavnog suda BiH o izboru izlasnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, ostaje još samo Grad Mostar za što se nadam da će biti riješeno ove godine'', naveo je Ljubić.

Ljubić smatra kako su iduće dvije godine ključne u ostvarenju potpune institucionalne ravnopravnosti bh. Hrvata.

''Realno je ostvariti u iduće dvije godine osnovne promjene Izbornog zakona BiH koji će omogućiti Hrvatima institucionalnu ravnopravnost i izbor naših legitimnih političkih predstavnika u vlasti'', dodao je Ljubić.

Tvrdi da je budućnost BiH, ukoliko želi postati samoodrživa, ravnopravnost tri konstitutivna naroda a tako i uspostava federalne jedinice s hrvatskom većinom.

''Ukoliko BiH želi postati samoodrživa, sva tri konstitutivna naroda moraju biti ravnopravna, a tako i Hrvati čiji je krajnji cilj federalne jedinica s hrvatskom većinom'', rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Krajnje vrijeme za reorganizaciju

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas kako je krajnje vrijeme za reorganizaciju BiH jer je, kako je kazao, sadašnji ustroj očigledna prepreka u svakodnevnom životu.

''Ja mislim kako je krajnje vrijeme da se taj proces (reorganizacije) završi, da se stalno ne držimo taocima loše organizacije koja ne može odgovoriti našim nastojanjima, prije svega kada je riječ o euroatlantskim integracijama'', izjavio je Čović uoči početka 7. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru, odgovarajući na novinarski upit kako komentira negativne reakcije pojedinih bh. političara na nedavnu izjavu hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule o tome da BiH treba preurediti po načelima federalizacije.

''Picula je samo jedan od onih koji u zadnje dvije godine govore vrlo jasno o potrebi federalizacije BiH u smislu racionalne organizacije naše domovine i ostvarenja apsolutne jednakopravnosti, i tri konstitutivna naroda, i svih građana u BiH. To je ono što i mi pričamo '', kazao je Čović, dodavši kako u BiH i danas postoji određeni oblik federalizma.

Već živimo u federalizmu

''Pa ne znam zašto bi nekome smetala naznaka federalizma u BiH kada on i danas živi u ovoj zemlji na neki način'', zapitao se hrvatski član Predsjedništva BiH.

Na novinarski upit što misli o reakciji predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je nakon jučerašnjeg sastanka s izvjestiteljem Europskog parlamenta BiH Cristianom Dan Predom kazao kako nema govora ni o kakvim procesima centralizacije, unitarizacije ili federalizma, Čović je odgovorio kako „svatko može od nas govoriti u ime svoje BiH s pozicije koju obnaša, ali je jasno da ne govori sadržajno u ime BiH“

''Bilo koji stav koji izlazi iz BiH mora imati uravnotežen konsenzus svih strana koji su se dužni dogovoriti oko takvog stava'', istaknuo je Čović.

Dodao je kako je potrebno mnogo manje temperamenta i naboja koji se sad u javnosti pokazuje, jer je, kako je kazao, evidentno da je stiglo vrijeme da se "ti problemi riješe".

Racionalizirati odnose

''Više ne možemo ove stvari sklanjati pod stol. Nakon više od 20 godina od Daytona došlo je vrijeme da racionaliziramo odnose u BiH, ali istodobno zaštitimo BiH od bilo kakvih podjela'', poručio je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH.

Nakon zasjedanja Sabora, planirano je da se održi zajednička sjednica članova Predsjedništva HNS-a i članova Glavnog vijeća HNS-a vezana za daljni rad i djelovanje krovne institucije Hrvata u BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH je političko predstavničko tijelo bh. Hrvata, kojeg čine hrvatski vijećnici i zastupnici izabrani u općinska vijeća, županijske skupštine, skupštine dvaju entiteta: Federacije BiH i Republike Srpske, te u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Do sada je održano šest zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a), od čega su tri održana u razdoblju 2000./2001. (utemeljenje u Novom Travniku i nakon toga sabori u Tuzli i Mostaru), a tri su održana iza Općih izbora 2010. (2011., 2013., i 2015. – sva tri u Mostaru).

Prije početka današnjeg zasjedanja, izaslanstvo HNS-a BiH položilo je vijenac na spomen obilježje svim poginulim hrvatskim braniteljima koje se nalazi ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Kopirati
Drag cursor here to close