Skoro 10 milijuna

Porasli troškovi liječenja i potrošnja lijekova u HNŽ-i

Zavod bilježi i porast troškova liječenje osiguranika ZZO HNŽ izvan županije kao i porast troškova potrošnje lijekova s Liste lijekova.
Vijesti / Flash | 30. 10. 2017. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko - neretvanske županije u Mostaru Privremeno Upravno vijeće Zavoda održalo je šestu redovitu sjednicu na kojoj je razmatralo šesnaest točaka dnevnog reda.

Pored izvatka iz zapisnika s prethodne sjednice i redovitih devetomjesečnih izvješća o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, liječenju izvan županije/kantona, potrošnji lijekova s Liste lijekova, provedenim postupcima javnih nabava i izvršenju Financijskog plana Upravno vijeće razmatralo je i usvojilo Odluku o visini premije osiguranja (markice) za 2018. godinu, Odluku o izboru zdravstvenih ustanova s kojima će Zavod sklopiti ugovore o pružanju zdravstvenih usluga za 2018. godinu, Odluku o osnova, kriterijima i mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama te Odluku o utvrđivanju cijene usluge za izdavanje lijekova s Liste lijekova, priopćeno je iz ZZO HNŽ.

 Zavod bilježi i porast troškova liječenje osiguranika ZZO HNŽ izvan županije kao i porast troškova potrošnje lijekova s Liste lijekova.

Kada je riječ o liječenju izvan Županije u proteklih devet mjeseci tekuće godine, u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, zabilježen je porast broja izdanih uputnica za 20% i troškova liječenja za 17%.

Porast troškova liječenja izvan županije uvjetovan je porastom broja oboljelih osoba kojima se dijagnostika i liječenje ne može u cijelosti pružiti u ugovornim ustanovama unutar županije, porast potreba osiguranike za PET CT pretragama te loša financijska situacija u ugovornim ustanovama u HNŽ zbog čega povremeno dolazi do diskontinuiteta u pružanju složenijih, a samim tim i skupljih usluga.

Potrošnja lijekova s liste lijekova povećana je za 1,48% pa je u proteklih devet mjeseci Zavod utrošio 9.560.890,00 KM za lijekove s Liste lijekova.

Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za period 1.1. do 30.9.2017. godine pokazuje povećanje prihoda od 4,96% u odnosu na planirane prihode za tekuću godinu što je, u velikoj mjeri, rezultat kontinuiranog rada Službe za praćenje prihoda koja je dobrom suradnjom s Poreznom upravom FBiH naplatila 3.300.000 KM zaostalih potraživanja Zavoda iz ranijeg razdoblja.

"Financijsko izvješće Zavoda za proteklih devet mjeseci pokazuje nastavak kontinuiranog rada na stabilnosti prihoda i rashoda Zavoda što direktno utječe na stabilnost ukupnog zdravstvenog sustava naše županije. Stabilno poslovanje Zavoda zdravstvenim ustanovama, već godinama, garantira redovitu isplatu ugovorenih sredstava za pružanje usluga zdravstvene zaštite. To su sredstva na koja ugovorne zdravstvene ustanove sa sigurnošću mogu računati od prvog dana u mjesecu za prethodni mjesec. Pored sredstava koja transferira ugovornim zdravstvenim ustanovama Zavod redovito i u zakonskom roku vrši plaćanje lijekova s Liste lijekova, plaćanje ortopedskih pomagala, refundiranje troškova bolovanja, plaćanje liječenja naših osiguranika u zdravstvenim ustanovama izvan županije kao i sva druga prava osiguranika", kazao je direktor Zavoda, Rade Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close