Situacija je ''malo mirnija''

U Prijedoru vanredno, najteže u Gomjenici

Situacija se smiruje, u Prijedoru je i dalje izvanredno stanje
Vijesti / Flash | 15. 05. 2019. u 08:29 Bljesak.info
Kopirati

Vodostaj Sane u Prijedoru je u padu od sinoć za pet centimetara, tako da jutros iznosi 485 centimetara. Zaplavljeno je oko 300 kuća, a najteža situacija je u naselju Gomjenica i Tukovi. Mještani kažu da je u Gomjenici probijen nasip.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poručio je da je rad svih nadležnih službi podignuta na najvišu razinu.

Vodostaj Une u Novom Gradu jutros je 514 centimetara, što je četiri centimetra iznad kote izvanredne obrane od poplava i ima tendenciju rasta, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Opada razina rijeke Sane, koji prema izvještaju Zavoda od 7.00 sati iznosi 494 centimetra, za 36 centimetara preko kote izvanredne obrane od poplava.

Zbog izlijevanja rijeke Sane na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor u mjestu Donja Dragotinja od ponoći je u prekidu promet, pa se koristi zaobilaznica.

Foto: Facebook.com/radionovigrad / Magistralni put Prijedor-Novi Grad, Dragotinja Donja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje vodostaja rijeka u Srpskoj možete pratiti OVDЈE.

Vodostaj Une u Kostajnici iznosi 460 centimetara i jutros je u blagom porastu. Poplavljeno je pet kuća i dalje su na snazi izvanredne mjere zaštite od poplava.

U Kozarskoj Dubici razina Une dostigao je 444 centimetra i u porastu je. Uvedene su izvanredne mjere odbrane od poplava. Voda se izlila na magistralni put Kozarska Dubica-Kostajnica u mjestu Špilja, pa se promet odvija otežano, a postoji mogućnost obustave, istaknuli su iz Civilne zaštite u Kozarskoj Dubici.

U Oštroj Luci zabilježena je stagnacija vodostaja Sane. Problem su, međutim, pravile pritoke, koje su se izlile na više mjesta, prenosi RTRS.

Smiruje se situacija u Čelincu i Kotor Varošu

Situacija u Čelincu i Kotor Varošu se smiruje.

Foto: RTRS / Čelinac

Vodostaj Vrbanje se smanjuje, ali u Čelincu probleme i dalje stvara rijeka Јošavka, koja se još nalazi na dijelu magistralnog puta između te, i općine Prnjavor.

Probleme su donijele i bujične vode i odroni. Zbog toga je u prekidu bio magistralni put Banjaluka- Čelinac i Kotor Varoš-Čelinac. Na tom putu neophodan je oprez za sve vozače.

U Novom Selu u Kotor Varošu klizište je uništilo lokalni put.

Foto: RTRS / Kotor Varoš - Novo Selo

Na području Srpca poplavljena su 52 domaćinstva, dok je voda prodrla u nekoliko kuća. Najteža situacija je u nebranjenom području Lilića, Kukulja, Razboja, Starog Martinca i Prijebljega. Evakuirane su tri obitelji iz Prijebljega i jedna iz Starog Martinca, a iseljena je i stoka iz pomoćnih objekata.

Pod vodom se nalazi i veći broj poljoprivrednih parcela. Ako se nastavi sadašnje povećanje vodostaja Vrbasa, redovne mjere mogle bi biti proglašene već danas, pa se stanovništvo poziva da poduzme sve, radi zaštite imovine.

Banjalučki stožer za izvanredne situacije sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem ukinuo je izvanrednu situaciju, nakon znatne stabilizacije rijeka Vrbas i Vrbanje u šest banjalučkih naselja - Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo Јedan, Zalužani i Priječani.

Otkazana nastava

Prema odluci Stožera, ovom odlukom povučena je i prethodna odluka o obustavljanju rada u školama i vrtićima, tako da će obrazovne institucije od danas raditi uobičajeno.

Istom odlukom, Civilnoj zaštiti je naložen pojačan nadzor u naseljima uz korita Vrbanje i Vrbasa, budući da se u akumulaciji Hidroelektrane Bočac još bilježi značajan priliv vode uslijed obilnih padavina, ali, kako se procjenjuje, nema značajnijeg podizanja vodostaja ovih rijeka.

Nastava u svim školama na području Čelinca, Teslića, Novog Grada, Kostajnice, Prijedora i Kotor Varoša, uslijed obilne kiše i izlijevanja rijeka, danas će biti obustavljena, priopćilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Kopirati