Obilne padaline

Poplave u Hrvatskoj: Dalmacija pod vodom

''Intervenirali smo na nekoliko mjesta u gradu, potom na Žnjanu, Kopilici, Brdima, Spinutu. Uglavnom se radilo o velikom slijevanju vode uslijed začepljenja šahtova.''
Vijesti / Flash | 05. 12. 2021. u 21:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Dalmaciju je tijekom prošle noći stiglo najavljeno grmljavinsko nevrijeme koje je neke dijelove Dalmacije pogodilo neočekivano jako. Najteži udar pretrpjelo je splitsko područje, gdje je jutros u svega sat vremena kiša ''potopila'' grad i poplavila ulice, piše Dalmacijadanas.

Inače, kiša je u Splitu padala i tijekom noći pa je automatska meteorološka postaja Split-Spinut zabilježila čak 47 litara oborine od ponoći, od čega 36 litara u razdoblju od 8 sati i 30 minuta do 9 sati i 30 minuta. Ulicama je, kako je vidljivo s objavljenih videa, problematično prolaziti i upravljati vozilima.

Meteorolozi navode kako se tijekom jutra nad Dalmacijom nalaze dva grmljavinska nevremena. Jedno je upravo iznad Splita gdje se slila kiša, dok je drugo u blizini Biograda na Moru. DHMZ je izdao i upozorenje na obilnije količine oborine koje bi na području Splita trebale preći 30 litara, a na krajnjem jugu Dalmacije od 40 do 70 litara.

Video: Poplava u centru Splita

Desetak vatrogasnih intervencija

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita za Hinu su rekli da su do 11 sati imali desetak intervencija uglavnom ispumpavanja vode iz okna lifta ili poslovnih prostora, prizemnih prostorija, jednog su vozača i njegovo osobno vozilo izvukli iz vode na Poljudu

''Imali smo intervencija, ali čak manje nego što smo se nadali. Otprilike desetak intervencija na koje je osim nas išao i DVD Split. Intervenirali smo na nekoliko mjesta u gradu, potom na Žnjanu, Kopilici, Brdima, Spinutu. Uglavnom se radilo o velikom slijevanju vode uslijed začepljenja šahtova. Kolege iz DVD- a Split su uklanjali stablo koje je palo na Marjanu”, rekao je dežurni operater u JVP-u Split.

Video: Poplave u Dalmaciji

HAK upozorava vozače

I HAK je upozorio na stanje na cestama u Dalmaciji, navodeći da su pune vode te da su mjestimično zatvorene zbog neprohodnosti.

''Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mjestimice i povremeno jake kiše, osobito u Dalmaciji, moguće su veće količine vode na kolniku. Ponegdje ima magle, a mogući su i odroni, posebice na Jadranskoj magistrali (DC8) i cestama u gorju. Upozoravamo vozače da na put ne kreću bez propisane zimske opreme'', poručili su danas iz HAK-a

Kopirati
Drag cursor here to close