Obilne kiše

Poplave u Hercegovini, u prekidu promet na nekoliko puteva

U slivnom području rijeke Trebišnjice, za pedeset dana, palo je oko sedamsto litara kiše po kvadratnom metru.
Vijesti / Flash | 09. 02. 2021. u 20:54 Bljesak.info
Poplave u Hercegovini, u prekidu saobraćaj na nekoliko puteva

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od kraja prosinca u Hercegovini je palo kiše više nego u cijeloj prethodnoj godini. Nabujali vodotokovi i bujice povremeno stvaraju probleme u prometu, poplavljene su oranične i obradive površine, a u prekidu je i nekoliko lokalnih prometnica.

U slivnom području rijeke Trebišnjice, za pedeset dana, palo je oko sedamsto litara kiše po kvadratnom metru. Sve elektrane u sustavu rade punim kapacitetom. U hidroakumulacije Bileća i Gorica dotok je oko četiristo kubnih metara. Na brani Hidroerlektrane Trebinje 1, u korito rijeke ispušta oko dvjesta kubnih metara u sekundi.

Za razliku od jučer, kada je kroz grad propuštano 25o kubnih metara vode, danas je protok smanjen na dvjesta kubnih metara vode u sekundi.

Zbog intenzivnih padalina u slivnom području rijeke Trebišnjice, protok kroz grad, očekuje se 250 do 300 metara kubnih vode u sekundi. To, kažu, ne bi trebalo da izazove plavljenja u priobalnom području.

Uslijed bujičnih i visokog nivoa podzemnih voda, nizvodno i južno od Trebinja, poplavljeni su dijelovi Popovog i Petrovog polja.

''Nastojimo da iskontroliramo sve količine vode da ne ugroze grad Trebinje, a nizvodno od grada nastojat ćemo da bude u granicama. Što se tiče Vrela, sigurno je da će biti plavljenja'', kaže Aleksandar Vujić, izvršni direktor za upravljanje sustavom, ZP Hidroelektrane na Trebišnjici.

U prekidu su lokalni putevi Strujići-Orašje-Čavaš, veza sa magistralnog puta Trebinje-Ljubinje i put za selo Velju Goru, južno od Trebinja, prenosi RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close