VSTV

Poništeni natječaj za izbor tužitelja i sudaca iz 2016. godine

Predsjednik VSTV pojasnio je da natječaji nisu ušli u procedure jer je postojao stav Vijeća da neće popunjavati pozicije u institucijama gdje rade tužitelji i suci koji su obuhvaćeni sredstvima iz IPA fondova Europske unije.
Vijesti / Flash | 15. 02. 2018. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) poništilo je dva natječaja za imenovanje sudaca i tužitelja u državne pravosudne institucije raspisane još 2016. godine.

''Danas smo donijeli odluku da se ponište dva natječaja za Sud i Tužiteljstvo BiH koji su stari godinu i pok dana, u kojima još nije bila ni pokrenuta procedura'', rekao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Po njegovim riječima, Vijeće je zaključilo da je previše vremena proteklo od raspisivanja natječaja, zbog čega bi trebalo poništiti te natječaje i raspisati nove.

''U suštini, protok vremena od raspisivanja natječaja je opredijelilo Vijeće da poništi taj natječaj i raspiše novi za iste te funkcije jer tu nije bilo nikakvih intervjua, a ni procedura'', kazao je Tegeltija.

Pojasnio je da natječaji nisu ušli u procedure jer je postojao stav Vijeća da neće popunjavati pozicije u institucijama gdje rade tužitelji i suci koji su obuhvaćeni sredstvima iz IPA fondova Europske unije.

''Postojala je situacija da, zbog blokade IPA fondova, tužitelji i suci osam-devet mjeseci nisu primili plaću, pa smo tada donijeli odluku zbog osiguranja takvih izvanrednih situacija u kojima bi eventualno bila onemogućena sredstva IPA fondova, mi imamo dovoljno prostora u proračunima pokriti takve situacije, nismo ni provodili te natječaje i imenovali ljude po tim natječajima'', istaknuo je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da se nada da će izbor ovih tužitelja biti u skladu s izmijenjenim pravilima, koja, kako je rekao, idu u smjeru ''povećanja transparentnosti i kvaliteta u procesima imenovanja'', javlja BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close