Samo zajedno

Pomoć i povjerenje: Lokalna zajednica je uvijek prva

''Lokalna zajednica je najsigurnija kad kolega pomaže kolegi. Država uvijek nekako kasni, a život ne staje'', kaže Marošević.
Vijesti / Flash | 22. 05. 2020. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Lokalna zajednica je prva na obrani od svih nedaća'', kaže Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, govoreći o tome kako su se općine snašle u odgovoru na pandemiju i mjerama koje su donesene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Naime, Marošević i njegove kolege, Ozren Petković, načelnik Općine Petrovo, Radisav Mašić, načelnik Općine Foča, Sead Čaušević, načelnik Općine Gornji Vakuf/Uskoplje te Snežana Ružičić, načelnica Općine Jezero, gostovali su u emisiji Odgovorite ljudima Federalne televizije.

Svi su složni kako je lokalna zajednica prva adresa svim građanima i da je odgovor lokalne zajednice na probleme građana najbitniji.

Mikro svijet

Načelnica Općine Jezero kaže kako je malim nerazvijenijim općinama mnogo teško odgovarati ovako velikim izazovima, ali da su građani na prvome mjestu.

''Ovo je period u kojem smo svi shvatili da je mikro svijet važniji u prevazilaženju ovakvih teškoća'', kaže Ružičić naglašavajući kako je važna solidarnost među općinama i podrška jednih drugima.

Ističući da je posao načelnika općine zahtjevan i u normalnom stanju, načelnici ovih općina naglasili su i kako je bitna međusobna suradnja ali i rad na povjerenju prema građanima i među njima.

Izdgradnja povjerenja

Ove općine, koje su potpisnice i Platforme za mir USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS, posebno su se osvrnule i na važnost izgradnje povjerenja, tolerancije, suživota i čvrstih temelja na kojima će počivati mir.

Govoreći o iskustvima Općine Gornji Vakuf/Uskoplje, načelnik Čaušević istaknuo je kako je njegova općina, jedna od najrazorenijih u BiH, koja je prošla kroz teško vrijeme podjela, uspjela prevladati jaz među ljudima i približiti ih jedne drugima.

''Platformu za mir zagovaramo jer osuđujemo sve koji žele narušiti međuljudske i međunacionalne odnose'', rekao je Čaušević i dodao kako su na slučaj ispisivanja grafita, koji je bio podmetanje netrpeljivosti, reagirali hladne glave.

''Svi su osudili takav čin i iz svega toga smo izašli kao pobjednici'', rekao je Čaušević čija je općina 2006. integrirala sva do tada razdvojena poduzeća te naveo primjer kako su i promjenom naziva ulica željeli izbrisati sve znakove podjela u tom mjestu.

Imena ulica

''Smatram da je bilo najpotrebnije formirati povjerenje među ljudima. Vrijeme liječi rane ali mi trebamo raditi na povjerenju i biti odgovorni prema našim građanima koji su prihvatili to. Godine 2006. formirana je komisija i 2007. je usvojeno da se izmijene nazivi ulica koji u one koji ne iritiraju niti jedan narod na području općine'', rekao je.

Načelnik Općine Petrovo, govoreći o potpisanoj platformi, rekao je kako mir nema alternativu i kako su potpisivanjem ove platforme dobili jako mnogo kao društvo. On je, s načelnicima Doboj Jug i Usora, zajednički obišao stratišta triju naroda i ističe kako mora postojati suradnja lokalnih zajednica i zajednički jezik da bi se promovirao suživot i povjerenje.

I vareški načelnik istaknuo je kako je bitno suosjećati sa žrtvama ma bilo s koje strane da dolaze i kako je njegovo odavanje počasti žrtvama drugog naroda ljudski čin.

Nismo se odvojili kao ljudi

Naime, Marošević se poklonio žrtvama u Stupnom Dolu zbog čega je proglašen europskim načelnikom.

''Platforma za mir se jednostavno morala dogoditi. U teškim vremenima ljudi dođu u priliku da se nađu na dvije, tri strane. To ne znači da smo se odvojili kao ljudi. Pogotovo tamo gdje su žrtve. Poklonio sam se žrtvama i radi svojeg mira, ali imam obvezu prema mojim sugrađanima. Platforma mora živjeti u svakom normalnom čovjeku. Ne bih da se izdvajam. To što sam ja uradio je ništa. Samo dajem primjer i drugima jer svaka žrtva zaslužuje da joj se pokloni'', rekao je Marošević.

Načelnik Općine Foča kaže kako su kao potpisnici Platforme u sklopu projekta PRO Budućnost suočili žrtve rata s obje strane i da se nakon tih susreta iskazala potreba za nastavkom ove prakse. U Foči je formiran i odjel međureligijskog vijeća u sklopu kojeg je 30 studenata svih vjera upisalo magistarske studije uz stipendije.

''Nema teme o kojoj se ne može razgovarati. O temama o kojima treba razgovarati, treba razgovarati otvoreno a ne ostavljati ih po strani'', rekao je.

Život ne staje

Uz sve to, kako ističu, uvijek su pri ruci građanima i moraju djelovati prije svih drugih razina, koje su, kako kaže načelnik Marošević, kompliciranije i manje se razumiju u problematiku lokalne zajednice.

''Lokalna zajednica je najsigurnija kad kolega pomaže kolegi. Država uvijek nekako kasni, a život ne staje'', kaže Marošević.

Fočanski načelnik Mašić, naveo je primjer suradnje s ''drugom'' Fočom – Ustikolinom što predstavlja i primjer međuentitetske suradnje.

''U svim projektima u kojima se možemo dodirnuti, konkuriramo kao jedna općina bez obzira tko je nositelj projekta'', kaže Mašić.

Zajedno od malih nogu

U Gornjem Vakufu/Uskoplju su, kaže načelnik, više od 15 godina čekali na vrtić u kojeg idu djeca svih nacionalnosti.

''Željeli smo pokazati da zajedno možemo od malih nogu'', rekao je uskopaljski načelnik Čaušević. 

Načelnici, osim što su prva adresa za probleme građana, svjesni su i odgovornosti kad je u pitanju izgradnja povjerenja među građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close