BiH

Polovica građana ne zna gdje i kako se prijavljuje korupcija

Vijesti / Flash | 04. 04. 2017. u 10:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo pola ispitanika u Bosni i Hercegovini ne zna gdje i kako se prijavljuje korupcija, pokazali su rezultati ankete provedene za potrebe kampanje ''Prijavite korupciju!''.

Kampanja je pokrenuta u okviru Projekta ''Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH'' čije je realizacija počela u svibnju prošle, a završava u svibnju ove godine.

Ekspertica na Projektu Una Bejtović kazala je da je cilj kampanje ''Prijavite korupciju!'' skrenuti pažnju na državne institucije čija je obaveza da transparentno postave linkove i omoguće prijavu korupcije na svojim web stranicama i u svojim institucijama.

''Trebaju pozvati građane da shvate da koruptivno ponašanje nije prihvatljivo i da ih ohrabre u prijavljivanju slučajeva koruptivnog ponašanja s kojim su se susreli u praksi'', rekla je Bejtović te dodala da zajednička borba protiv korupcije nema alternativu.

Osim što više od 40 posto ispitanika nije znalo gdje se prijavljuje korupcija, 33 posto je reklo da je ponudilo novac na vlastitu inicijativu iako im to niko nije tražio, 56 posto ih smatra da nema svrhe prijavljivati korupciju, 30 posto da je korupcija uobičajena praksa i da nema potrebe prijavljivati.

Deset posto misli da je prihvatljivo da državni službenik dobije posao preko porodičnih ili prijateljskih veza dok 16 posto misli da je korupcija prihvatljiv oblik ponašanja.

''Nama nije prihvatljivo da netko misli da je korupcija prihvatljiv oblik ponašanja'', naglasila je Bejtović.

Rukovoditeljica Službe za informisanje Vijeća ministara BiH Mirjana Micevska istaknula je potrebu podizanja svijeti o važnosti borbe protiv korupcije.

''Podjednako su odgovorni i oni koji daju i koji primaju mito'', poručila je Micevska.

Projekt ''Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH'' provodi Ured koordinatora za reformu jave uprave BiH, a najavljeno je da će po završetku biti predstavljen priručnik kao jedinstveni udžbenik za teme iz ove oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close