Zakon

Političari podijeljeni oko trošarina: Osobni ustupci Ahmetovića i Mehmedovića

Vijesti / Flash | 20. 04. 2017. u 11:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici SDA Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović podržat će set zakona o akcizama ukoliko Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvoji zaključke na kojim su zajedno radili.
Ahmetović je potvrdio da je i on potpisao zaključke zajedno sa zastupnikom Šemsudinom Mehmedovićem te da će od toga ovisiti hoće li podržati set zakona o povećanju akciza.

"Nisam pregovarao ništa ni sa kim o bilo kakvom osobnom ustupku. Dugo sam u politici i volio bih da se javi bilo tko iz SDA s kim sam bilo kada razgovarao o bilo kojem osobnom ustupku za sebe ili za bilo koga iz moje obitelji", rekao je Ahmetović.

Dodao je da će se prestati baviti politikom ukoliko se bilo zko javi i potvrdi da je tražio bilo šta za sebe u zamjenu za glas.

"U vezi s glasanjem o akcizama najveći pritisak prave oni kojima je potreban novac da očuvaju političke pozicije, a s njima su u principu i oni koji imaju firme i jedini gledaju lični profit. Ako je vlast odgovorna i ukoliko će provoditi zaključke daje nadu da će se građanima ublažiti ovaj novi namet. Zbog toga moje glasanje ovisi o sudbini zaključaka. Ne stidim se kazati da potječem iz obitelji koja je živjela od poljoprivrede i zato razumijem one koji od toga žive, hrane i školuju svoju djecu te koliki problem znači poskupljenje nafte i ostalih proizvoda. Bojim se da su mnogi uljuljani i žive u nekoj drugoj stvarnosti stanja u kakvom se država nalazi i zato je važno da zaključci budu podržani i provedeni, jer je to jedini način da bar malo ublažimo nova poskupljenja", kazao je Ahmetović.

SDP protiv izmjena

Denis Bećirović (SDPBiH) je u pauzi zasjedanja tog doma izjavio da će zastupnici te stranke i danas biti protiv izmjena zakona o trošarinama.

''Naš stav je jasan i konzistentan, a oni koji čine parlamentarnu većinu trebali bi se definitivno uozbiljiti i o tom i o nizu drugih pitanja'', kazao Bećirović.

Po njegovim riječima, očigledno je da se to radi paušalno, bez jednog sistemskog plana, bez jasnih kalkulacija što to znači za obične ljudi, što to znači za poljoprivrednike u BiH.

''Tako da definitivno što se tiče zastupnika SDP-a BiH mi ćemo i danas biti protiv toga'', zaključio je Bećirović.

Trošarine nisu jedini način financiranja

Potpredsjednik Naše stranke Edin Forto, povodom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se treba razmatrati usvajanje novog Zakona o trošarinama, ocijenio je da trošarine nisu jedini način financiranja gradnje koridora.

''Postoje dva načina da se dobiju povoljna kreditna sredstva za nastavak gradnje na Koridoru Vc. Prvi je da smanjimo javnu potrošnju, što uključuje rezanje plata preplaćenoj administraciji, ukinemo privilegije funkcionarima – poput nekoliko tisuća službenih automobila, povećamo profitabilnost elektroprivreda, telekoma i ostalih javnih firmi tako što ćemo ih dovesti u red, itd. Drugi način jeste da se uvedu trošarine. Mi smo za prvu varijantu, jer je pravednija prema građanima i korisnija ne samo za gradnju autocesta, već i za državu'', naveo je Forto u priopćenju za javnost.

Forto, koji je zastupnik u Domu naroda, uputio je inicijativu vezano za plavi dizel, odnosno europski standard označavanja goriva za posebne namjene koje je oslobođeno trošarina, a koje bi se osiguralo poljoprivrednicima.

Plavi dizel

''Plavi dizel bi smjeli koristiti korisnici za pogon poljoprivrednih strojeva za rad poljoprivrednih gazdinstava. Korisnici ovog prava bi bili upisani u registru koji bi se vodio koordinirano s entitetskim ministarstvima poljoprivrede. Uvele bi se kartice goriva kao forma javne isprave, koja bi se koristila za ovu namjenu. U nedostatku Državne strategije za poljoprivredu, plavi dizel bi bio minimum pomoći države ovoj izuzetno važnoj privrednoj grani BiH'' smatra delegat Forto.

Inače, Zastupnički dom državnog parlamenta razmatrat će danas na  sjednici set zakona koji se odnose na trošarine, a čijim se usvajanjem omogućava nastavak aranžmana s MMF-om.

Predloženim izmjenama Zakona o trošarinama predviđa se povećanje trošarinama na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga. Povećanje prihoda od trošarina, ukoliko se usvoji set zakona, bile bi korištene za izgradnju cesta i autocesta.

Dom naroda državnog parlamenta nedavno je, po hitnom postupku, usvojio taj set zakona.

 

Kopirati
Drag cursor here to close