Najgore u HNŽ

Policijski sat ostaje na snazi

U informaciji KŠ FMZ je navedeno da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 205 slučaja na 100.000 stanovnika…
Vijesti / Flash | 22. 04. 2021. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju s predloženim naredbama i preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 19.4.2021. godine.

Usvojene naredbe i preporuke stupaju na snagu 22.4.2021. godine, s rokom važenja od sedam dana.

Na snazi ostaje naredba vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje KŠ FMZ.

Ograničenje kretanja

Na snazi ostaje i ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije BiH u vremenu od 21:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutro sljedeće dana, priopćila je Vlada nakon sjednice.

Ovaj stožer je zadužen da, prije isteka sedmodnevnog ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Zadužen je KŠ FMZ da današnje zaključke, s prilozima, dostavi kriznim stožerovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

Vlada FBiH će, u skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Parlament FBiH izvijestiti o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Najgore u HNŽ

U informaciji KŠ FMZ je navedeno da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 205 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

Tjedni indikatori su u padu, osim broja smrtnih slučajeva koji bilježi blagi porast.

''Kod procjene rizika, KŠ FMZ u informaciji navodi da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH veoma ozbiljna iako se primjećuje blago poboljšanje. Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u europskom regionu. One trebaju biti produžene, jer jamče održavanje privrednih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku predstavljalo visoki rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funkcioniranje normalnog života i gospodarstva'', navela je Vlada.

O cjepivima

Federalna vlada usvojila je i informaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH o provođenje postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima cjepiva ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa, od 15. do 20.4.2021. godine.

Kako je navedeno, u ovom razdoblju su, kroz diplomatske i kontakte s kompanijama, vođeni pregovori o nabavci cjepiva Sinopharm, Sputnik V, Sinovac, AstraZeneca i Moderna, a premijer Federacije BiH je potpisao četiri pisama namjere, u skladu sa zahtjevom Zavoda za nabavku cjepiva koja su dostavljena zainteresiranim kompanijama.

Na današnjoj sjednici Vlada se upoznala sa zahtjevom Zavoda za javno zdravstvo FBiH za osiguranje sredstava za nabavku usluga skladištenja i distribucije cjepiva protiv COVID-19, te pojašnjenjem Federalnog ministarstva financija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close