Kada ih ne smiju koristiti

Što će policajcima pištolji?

''Policija radi sukladno zakonu, ali njihove ovlasti trebale biti veće, uz veću kontrolu''.
Vijesti / Flash | 11. 11. 2018. u 10:05 Bljesak.info
Napadi na policijske službenike sve su češći.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napadi na policijske službenike sve su češći.

Ubojstvo dvojice policajaca u Sarajevu, kao i ranjavanje policajca u Mostaru prije dva mjeseca jasno ukazuje kako kriminalci ne posustaju u svojim namjerama. Sve su agresivniji, ali ne oklijevaju upotrijebiti vatreno oružje prema službenim licima. Imaju li policajci dovoljne ovlasti, kako i na koji način mogu upotrijebiti vatreno oružje, ekipa Naše Tv pokušala je saznati od ministra unutarnjih poslova HNŽ-a, Slađana Bevande, ali i od predstavnika sindikata ovog MUP-a.

Prije dva mjeseca stanovnici južnog dijela Grada Mostara primijetili su nepoznate osobe koje žele otuđiti jedan od strojeva koji se nalazio u blizini njihove zgrade. Pozivaju policiju, koja ubrzo i stiže na mjesto događaja, i pokušavaju službenim vozilom spriječiti bijeg više nepoznatih osoba. Tom prigodom ispaljuju više hitaca u smjeru policije, i jedan od metaka ranjava mladog policijskog službenika MUP-a HNŽ-a. Istraga je još uvijek u tijeku, ona se provodi u suradnji s drugim policijskim agencijama, ali je postignut određeni pomak.

Tri osobe lišene slobode

Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a, istaknuo je za Našu TV kako su prije par dana tri osobe lišene slobode koje se dovode u vezu s izvršenjem ovoga kaznenog dijela, ali zbog same istrage nije iznosio više detalja.

Sve veći napadi usmjereni na policiju, pa se stoga postavljaju pitanje može li policija biti više zaštićena, ali smije li i na koji način upotrijebiti vatreno oružje. Iz sindikata navode kako je to moguće u određenim situacijama, “kako bi zaštitili sebe ili druge čiji je život ugrožen, da bi spriječili krivično djelo, ako se počinitelj ponaša tako da ugrožava život nekoga drugog, ili da bi svladali otpor koji on pruža policijskim službenicima, tako je postavljeno u zakonu, to daje ovako dosta ne jasnu sliku, ali mislim da uz adekvatnu obuku, i pravilno korištenje oružja, dosta tih kriminalnih radnji bi se moglo spriječiti”, ističe Fadil Ćustović iz specijalne policije MUP-a, HNŽ-a, i član upravnog odbora sindikata.

Ministar Bevanda ističe kako je MUP u proteklom periodu radio ali i još uvijek radi na nabavljanju opreme, a sve u cilju bolje zaštite policijskih službenika. Govoreći o njihovim ovlastima, ministar navodi;

''Policija radi sukladno zakonu, mislim da bi njihove ovlasti trebale biti veće, uz veću kontrolu''.

Zadovoljavajuća sigurnost u HNŽ-u

Statistički podaci ukazuju kako na području hercegovačko neretvanke županije je sigurnosna situacija na zadovoljavajućoj razini, bez obzira što građani nekada misle drugačije, navodi Bevanda za Našu TV.

Bilo kako bilo jasno je kako policija ne može sama provoditi zakon. Poštravanje kazni počiniteljima kaznih dijela, naročito onima koji izvrše napad na policijske službenike jedan je od načina kako zaštiti policiju u obavljanju njihovih poslova. Sve dok su kazne minimalne, a kriminalci koji ponavljaju svoja djela slobodno se šetaju ulicama jedan je od načina izrugivanja, ali i pokazivanja mišića tko je jači.

Kopirati
Drag cursor here to close