Vrijedna i odgovorna osoba

Policiji bježao pozitivni uposlenik Delegacije EU u BiH

Sarajevska policija je je, naime, nakon što se zaraženi koronavirusom udaljio iz izolatorija pronašla, no on je ponovo pokušao pobjeći.
Vijesti / Flash | 17. 04. 2020. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegacija EU u BiH oglasila se učetvrtak navečer o slučaju bijega iz izolatorija na Podhrastovima te potvrdila da je riječ o njihovom uposleniku.

"Možemo potvrditi da je naš uposlenik pozitivan na COVID-19 i da je bio pod njegom medicinskog osoblja u Sarajevu, te da je danas napustio okrug bolnice. Brzo smo reagirali u koordinaciji s vlastima, te osigurali povratak našeg uposlenika u bolnicu", naveli su.

Potom se oglasio i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

"Duboko sam uznemiren današnjim događanjima u vezi sa zaraženim članom našeg tima. U pitanju je vrijedna i odgovorna osoba koje nije imala psihičke probleme i kojoj želim što brže ozdravljenje. Surađujemo s vlastima u preduzimanju svih potrebnih koraka", naveo je Sattler.

Sarajevska policija je je, naime, nakon što se zaraženi koronavirusom udaljio iz izolatorija pronašla, no on je ponovo pokušao pobjeći.

O svemu je obaviješteno sarajevsko tužiteljstvo, a muškarac, nakon što se KCUS izjasnio da je zaraženi za kućno liječenje, prema posljednjim informacijama iz ove pravosudne institucije, trebao biti smješten u bazu Butmir gdje bi imao odgovarajuću zdravstvenu njegu.

 

Iz Ureda Europske unije reagirali su priopćenjem u vezi ovih događanja.

''Ured EU u Bosni i Hercegovini potvrdio je jučer da je jedan od naših uposlenika pozitivan na COVID-19. Osoba u pitanju bila je u stanju iscrpljenosti, šoka i ekstremne tjeskobe izazvane Corona virusom te je napustila bolnicu bez liječničkog odobrenja.

Ured EU u BiH brzo je reagirao kako bi osigurao da se vrati pod liječnički nadzor. Cijelo vrijeme smo održavali stalni kontakt sa nadležnim lokalnim vlastima, pridržavajući se njihovih instrukcija i savjeta. Ured EU u BiH im se zahvaljuje na brzoj i profesionalnoj reakciji u ovom slučaju.

Sinoć je medicinsko osoblje Kliničkog centra u Sarajevu prevezlo našeg uposlenika u bazu EUFOR-a u Butmiru. On se sada nalazi pod medicinskim nadzorom EUFOR-a i u izolaciji je do povratka u njegovu zemlju koja je organizirana za danas poslijepodne. Također se želimo zahvaliti i EUFOR-u za svu pomoć'', navodi se na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close