Započeo socijalni dijalog

MUP HNŽ neće u štrajk: Vidimo pomak i dobru volju

Započeo socijalni dijalog između Vlade HNŽ-a i Sindikata policije
Vijesti / Flash | 18. 07. 2018. u 14:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovarački tim Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i predstavnici Sindikata policije u HNŽ započeli su u srijedu socijalni dijalog u cilju rješavanja nagomilanih problema u županijskom Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kako je u telefonskoj izjavi za Fenu kazao predsjednik Sindikata policije HNŽ Nail Balić, na sastanku se razgovaralo o zahtjevima Sindikata te su doneseni određeni zaključci kada je u pitanju radno-pravni status uposlenika MUP-a HNŽ.

''Trenutno, u ovoj situaciji vidimo pomak i dobru volju, htijenje i želju da se riješe problemi i da se nastavi u kontinuitetu vođenje razgovora oko usuglašavanja, kako bi se riješili nagomilani problemi koji opterećuju naše Ministarstvo'', istaknuo je Balić.

Ustvrdio je kako su preuzete određene obveze vezano za pripremu novog kolektivnog ugovora.

''Jedan od gorućih problema je isplata pravomoćnih sudskih presuda i donijeli smo zaključak da Ministarstvo financija točno iznese visinu tih potraživanja kako bi se vidjelo na koji način pristupiti rješavanju tih problema kako bi se izvršila isplata starih potraživanja'', naveo je Balić.

Glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović istaknuo je kako je sastanak bio konstruktivan te kako je iskazana zajednička spremnost da se u što kraćem roku naprave bitni pomaci kad je u pitanju stanje u MUP-u.

Po njegovim riječima, istaknut je vrlo ozbiljan problem nemogućnosti promicanja policijskih službenika, popune upražnjenih radnih mjesta i činovanja.

Kad je u pitanju granski kolektivni ugovor, zaključeno je da se utemelji radna grupa koja će pripremiti njegov nacrt, dodao je Pavlović.

Što se tiče zahtjeva Sindikata policije o povećanju plaće, Pavlović je ustvrdio kako Ministarstvo financija radi projekciju i istražuje mogućnost povećanja osnovice za obračun plaća, a kad Ministarstvo financija prezentira Vladi tu informaciju nastavit će se razgovori o toj temi.

Sindikat policije u HNŽ krajem prošloga mjeseca najavio je održavanje štrajka upozorenja od kojeg se odustalo nakon što je Vlada HNŽ imenovala pregovarački tim koji je danas otvorio pregovore s predstavnicima Sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close