Hrvatska

Policija u tri akcije privela 25 osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi

Vijesti / Flash | 15. 05. 2013. u 13:59 S.S.
Kopirati

U trima operativnim akcijama protiv krijumčarenja ljudi, kodnih naziva "Jug2", "Kadin" i "Marsonia", policija je uhitila 25 hrvatskih državljana od ukupno 33 osobe koje su osumnjičene i prijavljene da su se udružile u nekoliko skupina kako bi uglavnom turske i kosovske državljane preko Hrvatske "prebacivali" prema Europskoj uniji.

"Policija je dokazala da su prebačene ukupno 133 osobe", rekao je danas voditelj službe organiziranog kriminaliteta u USKOK-u Dean Savić na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu hrvatske policije. Naveo je da su osobe krijumčarene u Hrvatsku preko 'zelene granice', da su ilegali migranti granicu prelazili uglavnom pješice ili čamcima, te da su za taj "posao" krijumčari dobivali od 1000 do 1200 eura po osobi, ovisno o ruti krijumčarenja.

Dodao je da je riječ o felksibilno, mrežno ustojenim kriminalnim grupacijama, čiji su pripadnici uglavnom otprije poznate policiji. "Radi se o unosnim kriminalnim aktivnostima i mnoge osobe iz krim-miljea sklone su baviti se krijumčarenjem osoba, no to je naša treća ovogodišnja akcija, držimo dobar tempo i tako ćemo nastaviti pa svi koji se bave time mogu očekivati da ćemo zakucati na njihova vrata", rekao je Savić.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić je poručio da će sustavnim i koordiniranim radom i nadalje nadzirati sve pojavne oblike kriminaliteta, pogotovo međunarodnog.

Bijelić je ocijenio da je suradnja s graničnom policijom BiH izvrsna i naglasio da će se odlučno boriti protiv svih oblika organiziranog kriminaliteta. Podsjetio je da je u tom cilju u Šidu prekjučer potpisan i sporazum o zajedničkim ophodnjama hrvatske i srpske granične policije, a da se sličnim sporazumima nada i s BiH i Crnom Gorom.

"Bez suradnje nema ništa", potvrdio je direktor granične policije BiH Vinko Dumančić i ponovio da je jučerašnjoj akciji u BiH uhićeno 13 osoba.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.