Sindikat nezadovoljan

Policija u HNŽ-u je taoc politike - Riješite naše probleme ili ćemo djelovati radikalno!

Sindikat HNŽ-a će morati poduzeti radikalne sindikalne mjere, ukoliko vladajući ne pristupe ozbiljno rješavanju problema s kojom se susreće policija
Vijesti / Flash | 25. 06. 2019. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije se ne pridržava dogovora sa Sindikatom policije, koji je potpisan krajem prošle godine, navodi se u priopćenju za javnost Sindikata policije.

''Nakon dugogodišnje stagnacije i nerazumijevanja Vlada HNŽ i Sindikat policije su krajem prošle godine nakon dugotrajnih pregovora pokrenuli stvari s mrtve točke i postigli dogovor vezano za povećanje plate, donošenje novog Kolektivnog ugovora, dinamiku isplate potraživanja po izvršnim sudskim odlukama, te izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima vezano za povoljnije umirovljenje policijskih službenika. Iako već duže vrijeme postoji problem s unapređenjem i činovanjem policijskih službenika, zbog složenosti političkih prilika i nepostojanja tijela nadležnih za ove procese, Sindikat je pristao da navedenu problematiku tretiramo čim se u dogledno vrijeme za to steknu uvjeti.

Kolektivni ugovor stupio je na snagu 01. 01. 2019. godine i najvećim dijelom se poštuje. Jedina zamjerka je probijanje rokova u provedbi čl. 23 koji se odnosi na dodatke na plaću državnih službenika i namještenika čiji su poslovi usko povezani s operativnim poslovima policije'', navode iz Sindikata te pojašnjavaju kako isplata potraživanja po izvršnim sudskim odlukama već dugo predstavlja kamen spoticanja u odnosima Vlade i Sindikata.

''Za 2019. godinu dogovorena je kvartalna isplata koja se ni uz najčvršća obećanja ne poštuje. Napominjemo da našim članovima nisu isplaćena potraživanja koja su pravosnažnost i izvršnost stekla početkom 2011. godine. Ako uzmemo u obzir kamate koje na ova potraživanja neprestano rastu, te navedenom dodamo i presude Europskog suda za ljudska prava koje kontinuirano pristižu i predstavljaju dodatno opterećenje za proračun HNŽ, postaje jasnije kako Vlada HNK-Ž neprimjereno upravlja javnim financijama. Od Vlade HNŽ zahtijevamo da u najkraćem roku ispuni dogovor o kvartalnoj isplati dugovanja za 2019. godinu, te da u suradnji sa Sindikatom pristupi iznalaženju adekvatnih rješenja za naredni period kako bi se izbjegle zatezne kamate, nekontrolirani rast dugovanja po ovom osnovu i budžetska dubioza koja, u suprotnom, neminovno slijedi'', navode iz Sindikata, dodaju da je na pregovorima s Vladom dogovoreno i da se u hitnu skupštinsku proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima HNŽ koji bi omogućio umirovljenje  policijskih službenika pod uvjetima jednakim sa svojim kolegama u FBiH.

''Iako je Vlada svoj dio posla na vrijeme uradila, zbog dobro Vam poznatih razloga Skupština HNŽ nalazi se u svojevrsnoj blokadi i policijski službenici HNŽ su, i pored brojnih apela, još uvijek taoci političkih neslaganja vladajuće većine, te ne mogu ostvariti jedno od svojih osnovnih prava. Ako navedenom dodamo i da su zbog nepostojanja nadležnih tijela (komesar policije, Policijski odbor, Nezavisni odbor za izbor i nadzor rada policijskog komesara, Javno-žalbeni biro...) policijski službenici našeg Županije već dugi niz godina u nemogućnosti da ostvare napredovanje u službi, pa dolazimo u situaciju da veliki dio policajaca cijeli radni vijek provede u početnom činu postaje jasno zbog čega se naše strpljenje bliži kraju. Od resornog ministarstva zahtijevamo da u najkraćem roku omogući provedbu člana 23. Kolektivnog ugovora, a na nadležnu zakonodavnu i izvršnu vlast HNŽ ovim putem apeliramo da u najskorije vrijeme najozbiljnije pristupi rješavanju ostale naprijed navedene problematike. U suprotnom, bit ćemo prinuđeni da koristimo radikalnije sindikalne metode kao što su: javna prosvjedna okupljanja, organiziranje generalnog štrajka, podnošenje krivičnih prijava protiv osoba odgovornih za neizvršavanje pravosnažnih presuda...'', poručuju iz Sindikata policije HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close