Mujo Aganović

Policija privela govornika u Sarajevu, SDA traži osudu

SDA navodi kako su nedopustivi pritisci MUP-a KS na Muju Aganovića
Vijesti / Flash | 10. 09. 2019. u 11:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije osudila je nalog Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo na temelju kojeg je predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović bio pozvan na informativni razgovor u policijskoj stanici u Zenici.

''Ocjena MUP-a KS da je Aganovićevo izlaganje dovodilo u pitanje javni red i mir apsolutno ne stoji, u što se može uvjeriti svako tko pročita ili presluša Aganovićevu, u suštini, benignu kritiku Parade i njenih pokrovitelja'', navodi SDA u priopćenju.

Dodaje kako nikakve prijetnje, najave nereda ili bilo čega sličnog nije bilo u Aganovićevim riječima, te ocjenjuje da je "sramni pokušaj MUP-a KS da nasilnom interpretacijom od te izjave napravi 'sigurnosni problem' jasna nedemokratska poruka vladajućih struktura u Kantonu Sarajevo političkim neistomišljenicima".

''Želi se reći da bi svatko tko se usudi kritizirati Paradu, održanu pod pokroviteljstvom Fortine i Konakovićeve vlade, mogao dobiti poziv na razgovor u policiji, što podsjeća na prakse zastrašivanja iz mračnih vremena verbalnog delikta. Mujo Aganović je pripadnik Armije Republike BiH, heroj koji je žrtvovao svoje zdravlje za ovu zemlju i svaka institucija ima obvezu da se prema njemu ophodi s punim uvažavanjem. Tu obvezu u ovom slučaju MUP KS nije ispunio, zbog čega tražimo punu političku odgovornost Fortine i Konakovićeve vlade, te da upute javnu ispriku Aganoviću'', priopćeno je iz SDA.

MUPKS - Pozivanje i obavljanje razgovora s M. A. provedeno u skladu sa zakonom

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) oglasilo se danas priopćenjem za javnost zbog objava u pojedinim medijima, a koje se odnose na pozivanje i obavljanje razgovara s osobom M. A., navodeći da je cjelokupni postupak policije u tom slučaju proveden u skladu sa zakonom.

''U interesu objektivnog i istinitog informiranja obavještavamo javnost da je temeljem policijskih ovlaštenja, propisanih Zakonom o policijskim službenicima...,uzimajući u obzir izjavu koju je  prilikom održavanja javnog skupa u Sarajevu 7. rujna dala osoba M. A., a u kojoj je, u kontekstu najavljenog javnog skupa za idući dan, između ostalog, u jednom trenutku rekao: "Nemate na to pravo i to vam nećemo dozvoliti", Uprava policije MUP-a KS je u cilju provjere i prikupljanja eventualnih saznanja o mogućem ometanju ili ugrožavanju skupa najavljenog za 8. rujan (povorka ponosa), obratila Upravi policije MUP-a ZDK, radi obavljanja zakonitog službenog razgovora s navedenom osobom'', navodi se u priopćenju.

Objašnjenje  MUP KS-a

Radi otklanjanja eventualnih nejasnoća ili pogrešnog tumačenja od bilo kojeg pojedinca ili organizacije u pogledu postupanja Uprave policije MUP-a KS i njezinih policijskih službenika, iz tog ministarstva pojašnjavaju da je razlog pozivanja i obavljanja razgovora s navedenom osobom zasnovan na zakonu i da je imao za cilj provjeru argumentacije osnovanosti dijela njegove izjave, te prikupljanje eventualnih saznanja u vezi s mogućim aktivnostima, kako navedene osobe, tako i provjere raspolaže  li ta osoba saznanjima o osobama koje bi mogla na bilo koji način ometati ili ugroziti javni skup koji je održan 8. rujna.

'' Dakle, ne radi se ni o kakvom prekršajnom ili drugom postupku protiv spomenute osobe, nego isključivo o postupanju policije, kao preventivno-represivnog organa, s ciljem provjere i prikupljanja sigurnosno interesantnih saznanja i informacija'', ističe se u priopćenju.

Zahvalnost na informaciji

Tim povodom, iz MUP-a KS izražavaju zahvalnost spomenutom građaninu na informacijama koje je dao, shodno pozivu MUP-a KS, njihovim kolegama iz partnerske sigurnosne agencije.

''Zahvaljujemo se i svim ostalim građanima koji su, kroz suradnju s policijom, dali građanski doprinos adekvatnim policijskim aktivnostima. S tim u vezi, Uprava policije MUP-a KS će i tijekom idućeg razdoblja nastaviti sa svim aktivnostima na osnovu nadležnosti i ovlaštenja propisanih zakonom, kako bi se svaki građanin ili organizacija koja ispunjava propisane uvjete osjećao sigurnim tijekom održavanja svakog javnog skupa zasnovanog na zakonu'',  navodi se u priopćenju.

Profesionalizam

Iz MUP-a KS još jednom podsjećaju javnost da su sve mjere i radnje koje je poduzimala Uprava policije u suradnji s drugim policijsko-sigurnosnim agencijama imale za cilj da svi javni skupovi, koji su bili vrlo zahtjevni sa sigurnosnog aspekta, prođu mirno i dostojanstveno, što i jeste bio slučaj, te još jednom čestitaju svim policijskim službenicima i zaposlenicima koji su iskazali visok stupanj profesionalizma prilikom vršenja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti.

'' Također, koristimo priliku da zahvalimo na mnogobrojnim čestitkama koje su Upravi policije MUP-a KS upućene, kako od  građana, tako i pojedinih organizacija i predstavnika organa i veleposlanstava u našoj zemlji u povodu aktivnosti oko osiguranja svih javnih skupova proteklog vikenda'' navodi se u priopćenju.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close