Kriminalne grupe

Policija nemoćna u borbi s auto-mafijom

Riječ je o kriminalnim grupama koje su dio međunarodnog lanca, čiji je stupanj organiziranosti vrlo visok, i koje imaju iskristaliziranu organizacijsku strukturu
Vijesti / Flash | 16. 04. 2018. u 13:09 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kriminalne grupe koje se bave krađom automobila i radnih mašina su dobro organizirane i međusobno povezane i uvijek su, prema mišljenju stručnjaka, korak ispred policije u BiH.

Također, ovu grupu s one strane zakona karakteriziraju i velika brzina i snalažljivost u akcijama, kao i sposobnost za brzo prilagođavanje izmijenjenim uslovima, te nepostojanje bilo kakvih državnih, nacionalnih, vjerskih i jezičnih barijera.

Ovo se navodi u dopunjenom odgovoru na pitanje Mensure Beganović, zastupnice DF-a u Zastupničkom domu BiH, koju je zanimalo kakva je suradnja policijskih agencija u BiH po pitanju krađe automobila i radnih strojeva.

U odgovoru se dodaje da je riječ o kriminalu koji donosi veliki profit uz najmanje rizika, te da se veliki broj organiziranih kriminalnih grupa sve više bavi ovom vrstom kriminala, kako u cilju stjecanja profita, tako i u cilju financiranja svih drugih oblika kriminala.

"Riječ je o kriminalnim grupama koje su dio međunarodnog lanca, čiji je stupanj organiziranosti vrlo visok, i koje imaju iskristaliziranu organizacijsku strukturu", navodi se u odgovoru. Ističe se da prema analizama Europola i Interpola u Europi godišnje bude ukradeno oko 1,2 milijuna vozila sa godišnjim prihodom kriminalnih grupa od osam milijardi eura, te radnih mašina i opreme od oko 4,5 milijardi eura.

"Ovo znači da te organizacije imaju višestruko veći proračun od bilo koje policijske agencije u svijetu, te su, prema procjenama stručnjaka, uvijek korak ispred policije, koja se stalno mora prilagođavati u borbi protiv novih oblika krađa, razbojništava, utaja i prevara u vezi s vozilima", ističe se i dodaje da to predstavlja veći problem u nerazvijenim zemljama, u koje se može svrstati i BiH.

Inače, u prošloj godini u FBiH ukradena su 654, a u RS 123 vozila.

Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu, smatra da su kriminalne grupe mnogo organiziranje, odnosno umreženije od policijskih agencija u BiH, ali i šire.
"Stvar je u tome što oni nemaju politiku iza sebe. Oni surađuju svuda zbog interesa. Policijske agencije imaju političke probleme u vidu preklapanja nadležnosti, nepostojanja nadležnosti, forsiranja entitetskih granica... Problem je što su kriminalne grupe organiziranje jer sve probleme koje imaju policijske agencije - oni nemaju", kazao je Kovačević.

Tvrdi da organizirane kriminalne grupe nemaju problem jer kod njih ne postoji bošnjački organizirani kriminal, hrvatski organizirani kriminal i srpski organizirani kriminal.

"Oni surađuju, dogovaraju se, izviđaju teren, dijele informacije i zaradu te traže najbolja mjesta gdje je najlakše raditi", kazao je Kovačević.

Međutim, Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, uvjerava da policijske agencije dobro surađuju na operativnom nivou.

"One uspješno rade na otkrivanju organiziranog kriminala", tvrdi Mektić.

Beganovićeva za "Nezavisne" kaže da je poražavajuća činjenica da u dijelu odgovora na njen upit stoji da bolje surađuju kriminalne grupe nego policijske agencije.

"Poražavajući je broj ukradenih automobila i još gore radnih mašina, koje su i skuplje od automobila. Poražavajuće je i to da kriminalci nakon što otuđe vozilo ili mašinu uredno vlasnika pozovu na mobilni telefon", ističe ona i dodaje da se postavlja pitanje otkud im brojevi i podaci o vlasniku.

"To znači da neko daje te podatke ili da su oni dostupni a da taj neko ko ima podatke i ne zna. Tražila sam da mi otkriju na koji način surađuju policijske agencije sa osiguravajućim kućama, ali na to nisam dobila odgovor ni u dopuni", kazala je Beganovićeva i dodala da će još jednom zatražiti da joj dopune odgovor na njeno pitanje.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a i član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, ističe da je krađa vozila u RS u značajnoj mjeri zaustavljena i stanje u ovoj oblasti može se usporediti sa razvijenim europskim zemljama.

"Međutim, zabrinjava stanje u FBiH kada je u pitanju ova vrsta kriminaliteta, jer samo Županija Sarajevo ima više ukradenih vozila godišnje nego cijela RS. Dakle, to je problem koji je evidentan", zaključila je Majkić.

Kopirati
Drag cursor here to close