''Ruta spasa'' za migrante?

Hercegovina na udaru ilegalnih migranata: Angažirane dodatne snage

Povećan broj ilegalnih migranata na području Hercegovine.  
Vijesti / Flash | 17. 12. 2017. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhiva  / GP BiH

Granična policija BiH u 2017. godini evidentira značajno povećanje broja ilegalnih migranata. U razdoblju od 1. siječnja do 15. prosinca 2017. u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkriven je 651 državljanin zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu.

U listopadu 2017. otkriveno je 105 ilegalnih migranata, u studenom 76, dok su u prvih 15 dana prosinca 2017. otkrivene 103 osobe. 

U 2017. GPBiH evidentirala je 138 slučajeva pokušaja ili ilegalnog ulaska, te 48 pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH. U najvećem broju otkriveni su državljani: Alžira (103), Pakistana (97), Afganistana (82), Turske (60), Libije (48), Sirije (43), Maroka (31), Irana (26), Albanije (15), te 95 osoba s područja Kosova.

 Najnoviji slučajevi evidentirani su na području Trebinja, Bileće i Višegrada. Službenici Jedinice granične policije Trebinje 15.12.2017. godine u ilegalnom prelasku državne granice spriječili su sedmoricu Alžiraca i Marokanca.

Otkriveni su u graničnom pojasu na području Bileće. Dan ranije, 14.12.2017. na području Trebinja prilikom ilegalnog ulaska iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu otkrivena su dvojica Alžiraca, Albanac i osoba s područja Kosova. Službenici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok Višegrad GPBiH 15.12.2017. otkrili su trojicu pakistanaca. Ilegalni migranti bit će predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, navodi se u priopćenju Granične policije BiH.

 ''U posljednjih nekoliko mjeseci ilegalni prelasci državne granice intezivirani su iz pravca Crne Gore u kojoj se prema raspoloživim informacijama nalazi značajan broj tražitelja azila iz zemalja visokog migracijskog rizika. Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Europske Unije. Na području Istočne Hercegovine u 2017. u 88 slučajeva otkriveno je 256 ilegalnih migranata koji su pokušali ili u BiH ušli iz Crne Gore. Zbog povećanog broja pokušaja i ilegalnih prelazaka Jedinici granične policije Trebinje preusmjerili smo dodatni broj policijskih službenika iz drugih organizacijskih jedinica, kao i dodatnu specijalističku opremu za nadzor granice. Prilikom ulaska u BiH ilegalni migranti najčešće se kreću pješke zaobilazeći granične prijelaze'',  izjavio je direktor GPBiH, Zoran Galić.

 Pripadnici GPBiH su manji broj ilegalnih migranata otkrivali u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila ili u čamcima prilikom prelaska preko Drine. Kada je riječ o pokušajima ilegalnog izlaska iz BiH najveći broj slučajeva evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, a u zadnje vrijeme i na području Posušja, Čapljine i Gruda. Prilikom pokušaja izlaska iz BiH karakteristični su slučajevi državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH pokušavajući ilegalno ući u R. Hrvatsku, navodi se u priopćenju Granične policije.

Kopirati
Drag cursor here to close