Borba iznutra

Policijski istražitelji 'učili' o diskriminaciji i seksualnom uznemiravanju

Radionica obrađuje teme koje će pomoći policijskim službenicima u prepoznavanju slučajeva diskriminacije, istraživanju i dokazavanju te zaštite žrtve.
Vijesti / Flash | 09. 04. 2021. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Konjicu je završena dvodnevna radionica na temu "Postupanje u slučajevima diskriminacije na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja unutar policije".

Riječ je o drugoj radionici ovog tipa, kojom je obučeno ukupno 30 policijskih istražitelja.

Radionica se realizira u okviru projekta "Borba protiv rodno zasnovanog nasilja u policijskim strukturama u BiH", koji provodi Udruženje "Mreža policijskih službenica" uz podršku Ambasade SAD.

Foto: PR / Dvodnevna radionica u Konjicu

Edukacija je usmjerena na policijske službenike/ce koji su zaposleni u nadležnim odjelima za ispitivanje slučajeva diskriminacije unutar policije, a obrađuju su sve relevantne teme koje će im pomoći u prepoznavanju slučajeva diskriminacije, istraživanju i dokazavanju istih te zaštite žrtve.

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da u policiji postoji visoka tamna brojka slučajeva diskriminacije s fokusom na diskriminaciju na osnovu spola i seksualno uznemiravanje.

Imajući u vidu činjenicu kako policija treba biti primjer drugim institucijama u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja kako prilikom preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, tako i unutar svojih redova, apsolutno je neprihvatljivo da se takvi slučajevi u policiji ne prijavljuju i procesuiraju, zaljučeno je na radionici. 

Kopirati
Drag cursor here to close