CIN

Policajci, tužitelji i suci često utjecali na izbor odvjetnika po službenoj dužnosti

Vijesti / Flash | 01. 06. 2017. u 06:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suci, tužitelji, odvjetnici, političari i predstavnici nevladinih organizacija su razgovarali o CIN-ovom istraživanju vezi s obranama odvjetnika po službenoj dužnosti. Najavili su inicijative za izmjenu pravila njihovog izbora te uvođenje obaveze evidentiranja obrana u jedinstveni registar.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je na Okruglom stolu Pravo javnosti na transparentno pravosuđe u Sarajevu predstavio istraživanje i bazu podataka o zaradama odvjetnika po službenoj dužnosti.

U posljednjih sedam godina je za obrane po službenoj dužnosti potrošeno 76,2 milijuna KM, od čega je deset najangažiranijih odvjetnika dobilo 12,75 milijuna.

Najviše novca, 4,3 milijuna KM, zaradio je sarajevski odvjetnik Omar Mehmedbašić.

Mirjana Popović, zamjenica glavnog i odgovornog urednika CIN-a, rekla je da su tijekom rada novinari otkrili da su policajci, tužitelji i suci često utjecali na izbor odvjetnika, iako to ne bi smjeli raditi. Utvrdili su i da se ova vrsta obrane, koju plaćaju građani, često odobrava bez provjera imovinskog stanja okrivljenog.

Odvjetnici i suci koji su učestvovali na ovom okruglom stolu smatraju da bi se ovakvi problemi mogli izbjeći ukoliko bi broj obrana po odvjetniku bio ograničen i time bi svim okrivljenim bila omogućena kvalitetna obrana.

„Kako jedan čovjek može fizički stići tolike obrane? (...) Ne može nitko pošten na Državnom sudu braniti više od pet, a na županijskom više od šest predmeta“, smatra odvjetnica Vasvija Vidović.
Suci smatraju da je potrebno pratiti rad odvjetnika koji često brane po službenoj dužnosti.

„Treba pozvati predstavnike sudova da poštuju preporuke Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) i da analiziraju situacije učestalog postavljanja jednog te istog branitelja“, kaže predsjednica Županijskog suda iz Zenice Snježana Čolaković.

Raspravljajući o tarifama odvjetnika po službenoj dužnosti, predsjednik Regionalne odvjetničke komore Sarajevo Senad Kreho je skrenuo pažnju da bez dobro plaćenog odvjetnika nema ni dobre obrane. „Budemo li išli na smanjenje tarife, napravit ćemo lošu kvalitetu obrana“, kaže Kreho.

O troškovima je govorio i Mario Nenadić, ministar Ministarstva pravde i uprave Sarajevske županije, podsjećajući da su odvjetnici plaćeni iz državnog proračuna.

„Ako je Ministarstvo dalo 2,7 milijuna na obrane po službenoj dužnosti, mi moramo prihvatiti da imamo manje novca za osposobljavanje rada sudova“, kaže on.

Zbog problema koji su uočeni tijekom CIN-ovog istraživanja, federalni zastupnik Damir Mašić je najavio da će pokrenuti izmjene Federalnog zakona o kaznenom postupku kako bi jasnije bio određen način izbora odvjetnika i određivanja njihove tarife.

„Napravljen je sustav koji je neefikasan, ali je mnogo gore što to još i skupo plaćamo“, rekao je Mašić.

Na okruglom stolu su govorili i o transparentnosti rada pravosudnih institucija. Mirna Buljugić, direktorica Balkanske istraživačke mreže u BiH, kaže da sudovi i tužiteljstva nisu dovoljno otvoreni u komunikaciji sa javnosti.

Predstavnici VSTV-a su istaknuli da su u posljednjih nekoliko godina otvorili sjednice ove institucije za javnost te da na zahtjeve za pristup informacijama odgovaraju u zakonskom roku.

Admir Katica iz VSTV-a je rekao da će ova institucija nastaviti raditi na transparentnosti pravosuđa, ali i da će otvoriti raspravu o obranama po službenoj dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close