Prosvjed u Sarajevu

Policajci postaju prosvjednici

''Ukoliko se naši uvjeti ne ispune, slijede novi prosvjedi, a nakon proteka blagdana i Nove godine, stupa se u generalni štrajk'', ističu iz Sindikata policije MUP-a ŽZH.
Vijesti / Flash | 13. 12. 2017. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada F BiH u svome nastojanju želi učiniti presedan u svijetu te ukinuti beneficirani radni staž za policijske službenike u BiH i F BiH. Dekretom u vidu Zakona o MIO/PIO „guli do kože „ policajce jer će mirovine za policijske službenike biti niže za 30%'', ističu iz Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH.

''Želimo naglasiti da će se u sljedeće tri godine umiroviti veliki broj policijskih službenika proisteklih iz prošloga rata. Riječ je osobama koji su svojim angažmanom u ratu među prvima uzeli oružje i stavili život i zdravlje na pladanj da bi danas svi živjeli i uživali u slobodi i demokraciji. Odmah po ratu, ostali su aktivni u službi s namjerom da svojim radom doprinesu i dalje razvoju ovih čovječnih vrijednosti te da doprinosu sebi. obitelji i široj društvenoj zajednici.

Nisu grabili za mirovinama i skrbi iako među njima ima i onih kojima je bilo ranjavanjem, bilo drugim oblicima, ugroženo zdravstveno stanje. Dugi period poslije rata improvizacijama i snalaženjem učili su policijski posao samo praksom što je zasigurno najteži način učenja. Čitav svoj radni vijek su svojim angažmanom nosili teret rata, poslijeratne uspostave institucija i države i taman kada su se uspostavili koliko-toliko normalni tijekovi u državi, odlaze u mirovinu a ta ista država koju su upravo oni uspostavljali opet želi „udariti“ upravo po ovoj generaciji'', dodaju iz Sindikata.

Dodaju kako ''u novom Zakonu o MIO/PIO Vlada F BiH kao jedina država na svijetu želi ukinuti beneficirani radni staž i to baš ovoj generaciji, podmuklo i jadno. Novim izračunom mirovina, policijski službenik bi u budućnosti imao 30% manju mirovinu od onih koji su sada u mirovini. Taj sporni beneficirani radni staž bi kao tobože postojao ali onaj na koga se odnosi (policajac) za cijelog radnog vijeka a i u mirovini nebi ga ni osjetio. Shodno tome, te uplate obvezuju i opterećuju proračune Županija da ga i dalje uplaćuju. Kakav apsurd! Ovime bi policajac praktički dobio beneficirane godine starosti. S 50 godina starosti i odlaskom u mirovinu, država bi tog policajca tretirala kao da ima 65 godina i to je sve''.

U nastavku svog priopćenja dodaju:

''Predložili smo da se umirovljenje policajaca obavlja kao i kod pripadnika vojske jer i jesmo vojska u miru. To znači da se prilikom obračuna mirovina uzima 5 najpovoljnih godina minulog rada. Drugi prijedlog je da se prilikom obračuna mirovina uzima osobni bod u visini 1,30 umjesto predloženih 1,00. Sve to nije prihavćeno, pa je prijedlog bio da se u završnim odredbama novog Zakona o MIO/PIO uvrsti članak koji bi glasio: „Umirovljenje policijskih službenika će se urediti posebnim Zakonom“, pa da prođe ovakav kakav jeste do kraja godine, a da se nastave pregovori s policijskim sindikatima u vezi tog posebnog Zakona. Međutim i to je odbijeno.

Premijer Novalić obmanjuje javnost mahanjem tabelama izračuna mirovina koje ne odgovaraju stvarnom stanju. Tako je u eter televizije pokazivao dokumente kojima navodno dokazuje kako policajac ima mirovinu u visini 1,400 KM s ciljem da na nas „nahuška“ javnost i umirovljenike. O čemu je riječ: Novalić je uzeo Rješenje bivšeg komesara kantona Sarajevo koji je preko 15 godina obavljao najvišu funkciju u MUP-u, prikazujući to Rješenje kao mirovinu policajca. Njemu poručujemo; „ Novaliću, ako je to mirovina policijskog službenika, slobodno „režite“, nećemo se buniti.

Cjelokupnu javnost želimo izvijetiti kako ovi izračuni nisu točni, te da policijski službenici nemaju toliku plaću ni blizu a kamoli mirovinu. Ne potpadajte pod takve ustajale političke trikove i spinove. Mi se samo želimo izboriti za bolje uvjete umirovljenja, jer je dosta rezova u ovoj državi. Dok cvjeta rad na crno, Vlada F BiH to stanje ne želi rješiti i time namaknuti novac za mirovine nego želi jednu grupaciju službenika „oguliti do kože“.

Što drugo učiniti nego u akciju:

Svi sindikati koji postoje u BiH i F BiH , a koji predstavljaju policiju su se ujedinili. Organiziramo mirno prosvjedno okupljanje za dan 18.12.2017. godine s početkom u 12,00 sati ispred institucija u Sarajevu s ciljem da se usvoje naši zahtjevi. Ukoliko se to ne dogodi, slijede novi prosvjedi, a nakon proteka blagdana i Nove godine, stupa se u generalni štrajk''.

Policijsko jedinstvo u BiH čine: Unija i Savez sindikata djelatnika MUP-ova F BiH, Federalne uprave policije i Savez sindikata policije u BiH, a pojedinačno kako slijedi
- Sindikat Državne Agencije za istrage i zašititu-SIPA,
- Sindikat Granične policije BiH,
- Sindikat službenika F MUP-a,
-Sindikat službenika sudske policije u F BiH,
-Sindikalna organizacija sudske policije F BiH,
-Sindikat Direkcije za koordinaciju policijskih tijela,
-Sindikat policije kantona Sarajevo,
-Sindikat policije MUP-a SBK/KSB,
-Sindikat policije MUP-a Tuzlanskog kantona,
-Sindikat policije MUP-a ZE-DO kantona,
-Sindikat policije BP kantona,
-Sindikat policijskih službenika Unsko-Sanskog kantona,
-Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH,
-Sindikat djelatnika MUP-a HBŽ,
-Sindikat policije Županije Posavske,
-Sindikat djelatnika MUP-a u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close