MUP HNŽ

Policajci kojima se u HNŽ-u sudi za kriminal primaju plaće?

Novac iz županijskog budžeta godinama ubiru i policajci umirovljenici, koji su iskoristili činjenicu da nema policijskog odbora, pa su sudskim putem vraćeni na svoja mjesta.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2021. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je 2015. godine A. D., policijski službenik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, "upao" u kriminalne rabote, odmah mu je izrečena suspenzija, objavio je "Avaz"  navodeći kako se protiv ovog policajca od tada do danas vodi krivični postupak i to zbog sumnje da je počinio nekoliko krivičnih djela, ali mu nikada nije uručen otkaz.

On šest godina prima 85 posto plaće, koliko mu zakonski pripada dok je pod suspenzijom jer MUP HNŽ nema organ koji će se pobrinuti za zakonito djelovanje.

Također, tijekom proteklih godina izrečene su suspenzije i nekolicini policajaca koji su kod kuće, a primaju plaću.

To je najbolja ilustracija urušavanja policijskog sustava u kojem je godinama pitanje ravnatelja policije kamen spoticanja između vladajućih SDA i HDZ-a, ali u kojem od 2014. godine ne postoje policijski odbor, javno-žalbeni biro, disciplinska komisija, disciplinski tužitelj, ističe "Avaz".

Zbog ove situacije, novac iz županijskog budžeta godinama ubiru i policajci umirovljenici, koji su iskoristili činjenicu da nema policijskog odbora, pa su sudskim putem vraćeni na svoja mjesta.

Jednostavno, njihove žalbe nije imao tko rješavati, tvrde sarajevske novine.

Tu apsurdima nije kraj. Naime, do sada je više od 300 predmeta unutarnjih istraga zastarjelo, a tu ima prekršaja koji za posljedicu imaju otkaz.

Posljednje činovanje bilo je prije skoro desetljeće, a desetine onih kojima je bio uskraćen napredak u službi su u mirovinu poslati s početnim činom policajca.

Koliko je policajaca kojima su oštećena prava iz radnog odnosa, govori podatak da na potpis čeka čak 3.139 različitih rješenja, prenosi Avaz.

'Sigurica'

Profesor na Fakultetu za sigurnosne studije u Sarajevu i voditelj Centra za sigurnosne studije Armin Kržalić, kaže kako se kod nas svaka demokratska vrijednost ili zloupotrijebi ili se nastoji u dobroj mjeri pokazati da ona nije efikasna.

"Tako imamo situaciju s izborom Nezavisnog odbora i izborom ravnatelja policije, gdje su ove pozicije, pokazalo se svugdje u svijetu, efikasne u funkcioniranju policijskih institucija, a kod nas se to očito posmatra kao mehanizam za ostvarivanje što boljeg plijena.

Ovakva situacija ukazuje na to da političari vlasti ne pristupaju odgovorno i profesionalno i ne smatraju da su tu kako bi nešto riješili, nego su to da bi, očito, sebi osigurali posao četiri godine i da bi provodili interesne politike pojedinaca koji idu samo u korist njima", kazao je Kržalić.

Svi napori pali u vodu

Svi napori opozicije u HNŽ da se depolitizira policijska struktura i konačno pristupi imenovanju policijskih tijela u proteklih više od dvije godine su pali u vodu.

"Cijeli mandat posljednjeg ravnatelja policije HNŽ-a Ilije Lasića bio je obilježen sudskim procesom zbog nezakonitog imenovanja. Da je nezakonito postavljen, potvrđeno je i pravomoćnom presudom Vrhovnog suda FBiH", navodi Avaz.

Nakon što mu je godinu nakon presude bila uskraćena plaća, on je podnio tužbu kojom je zatražio isplatu zaostalih plaća tešku nešto više od 47.000 KM.

Uprkos nezakonitom imenovanju, i Općinski i Županijski sud u Mostaru usvojili su njegov tužbeni zahtjev, a Pravobraniteljstvo HNŽ je uložilo reviziju Vrhovnom sudu FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close