Sanela Prašović Gadžo

“Pokrenuti istragu protiv Turković zbog ignoriranja ponude za Sputnik V”

''Zašto nije ponudu dostavila Vijeću ministara ili entitetskim vladama. Ako jeste, jer to ne znam, izvinjavam se, zašto Vijeće ministara ili premijer Novalić nisu reagirali?''
Vijesti / Flash | 18. 03. 2021. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Sanela Prašović Gadžo kazala je kako je Klub SBB-a formirao nekoliko zaključaka te pozvala da se pokrene istraga protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković jer nije reagirala kada je dobila ponudu za rusko cjepivo. Također, traže da se uposlenicima ovog doma umanji plata za 20 posto.

“Zašto nije ponudu dostavila Vijeću ministara ili entitetskim vladama. Ako jeste, jer to ne znam, izvinjavam se, zašto Vijeće ministara ili premijer Novalić nisu reagirali. Smatram skandaloznim da ministrica Turković nije reagirala i sada potežemo da kupimo te ista cjepiva. To je nešto što nas dovodi do toga da oni koji su odgovorni u ovom procesu prave najveće greške i kada se takve greške prave i ugrožava zdravlje stanovništva, podliježe krivičnoj odgovornosti. Pozivam pravosudni sustav da ovo prati. Svaki život svakog građanina u FBiH i BiH je važan i moramo pomoći građanima. Mi gospodo nemamo više što čekati. Svaki dan nam odlaze članovi porodice, prijatelji… Tko će ostati na kraju ako ne reagiramo sada'', kazala je Prašović Gadžo.

Istaknula je kako je ugovor za cjepivo mogao biti ranije potpisan da je bilo ''znanja, htijenja i volje Vlade FBiH, da nisu ignorirali stanje i to da nam građani umiru'', javlja N1.

''Stanovništvo FBiH plaća cijenu njihovog nerada'', naglasila je.

Navela je kako je ovo trenutak da svi na sjednici složno zatraže mjere koje će uistinu dovesti do smanjenja širenja zaraze korona virusa i da nam građani više ne umiru.

''Naš zdravstveni ssustav je zagušen cijeli, ne samo klinički centri već i primarni nivo. Vidite redove. Jedan od zaključaka je da se FUCZ uključi i pomogne građanima koji satima stoje u redu i čekaju na uslugu, nitko zdrav nije došao. Klub SBB-a traži da se Vlada obaveže da će privrednom sektoru sugerirati da ograniči cijene prehrambenih artikala i lijekova iz razloga jer svjedočimo tome da cijene rastu. To je još jedan udar na i onako iscrpljeno stanovništvo u ovoj izuzetno teškoj kriznoj situaciji. Tražimo da se Vlada zaduži da sa županijskim vladama donese odluku o ograničavanju rada i kretanja u trajanju od najmanje 15 dana na teritoriji cijele FBiH, da ova forma policijskog sata može ostati, ali ograničiti se mora rad onih mjesta koja nisu neophodna za naš svakodnevni život. Zato što imamo situaciju da veliki broj mlade populacije odlazi po kafićima, restoranima, klubovima, ide se u tržne centre. Sve su to prostori gdje dolazi do zaraze'', kazala je Prašović Gadžo.

Naglasila je kako asimetrično rješenje koje predlaže premijer Novalić nije dobro što se vidjelo na primjeru KS kada je uvedeno djelomično zaključavanje, a građani otišli po drugim dijelovima BiH u ugostiteljske objekte.

''Imali smo dobru lekciju iz prošle godine. Mjere koje se donose moraju biti u skladu s onim od prošle godine kada smo od ožujka do kraja svibnja zaustavili širenje pandemije. Ja razumijem poziciju privrede, ali ništa nije vrednije od toga da spašavamo živote. Jedan zaključak je i da se uposlenicima ovog doma umanje plate u iznosu od 20 posto. Držim nemoralnim da mi primamo pune plate ako ćemo poduzimati ove mjere generalno u ovoj teškoj situaciji dok naši građani su zbog pandemije dovedeni u strašno tešku situaciju u kojoj mnogi od njih nemaju ni za osnovne artikle mjesečno. Tražimo da Vlada odmah do naredne sjednice predloži novo zakonsko rješenje kako bi se istovremeno s mjerama koje imaju za cilj spasiti stanovništvo usvoji i zakonsko rješenje za pomoć privredi i građanima”, zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close