Neopravdano

Pokrenuta peticija za ukidanje potpune zabrane kretanja djeci i mladima do 18 u FBiH

''Potpuna zabrana kretanja osobama koje su mlađe od 18 godina je neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorna.''
Vijesti / Flash | 01. 04. 2020. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nefromalna grupa roditelja pokrenula je online peticiju za ukidanje potpune zabrane kretanja djeci i mladima do 18 godina u FBiH.

''Građanke i građani Bosne i Hercegovine ovom peticijom zahtijevaju izmjenu Naredbe Federalnog stožera civilne zaštite broj:12-40-6-148-34/20, od 20.03.2020. godine, kojom se naređuje potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH.

Potpuna zabrana kretanja osobama koje su mlađe od 18 godina je neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorna. Nije sporno da vlast u vrijeme vanrednog stanja /stanja nesreće/ ima ovlaštenja donositi naredbe kojima će se ograničiti ljudska prava i slobode u svrhu zaštite javnog zdravlja i sigurnosti. Međutim, da bi ovakve naredbe bile legitimne i zakonite neophodno je da budu proporcionalne i nediskriminiratorne. Proporcionalnost takvih mjera podrazumijeva da stepen ograničenja ljudskih prava mora biti srazmjeran razlogu i svrsishodnosti takve mjere'', navode u peticiji.

Ističu kako naše društvo, a naročito vlast, treba postaviti pitanje: Da li djeca potencijalno doprinose širenju epidemije korona virusa u mjeri koja opravdava drastično i grubo organičenje njihovog osnovnog ljudskog prava - prava na slobodu kretanja? Da li je njihov doprinos širenju epidemije veći u odnosu na druge dobne grupe da bi zabrana kretanja za njih bila strožija?

Peticiju je za manje od 24 sata potpisalo preko 2500 ljudi.

Više detalja potražite ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close