Federacija BiH

Pokrenuta inicijativa za uvođenjem doživotnog zatvora

Dok struka smatra da se pooštravanjem kazne neće ništa postići jer se ni postojeća ne primjenjuje, građani su za uvođenje doživotne kazne.
Vijesti / Flash | 26. 07. 2019. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanje “Tijaninog zakona” u susjednoj Srbiji i uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža kaznena djela, ponukala je jednu od naših zastupnica u Federalnom parlamentu da inicira ovakav prijedlog.

Dok struka smatra da se pooštravanjem kazne neće ništa postići jer se ni postojeća ne primjenjuje, građani su za uvođenje doživotne kazne.

Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) u Parlamentu Federacije BiH Lana Prlić u svojoj inicijativi je inicirala uvođenje doživotne kazne za djela kao što su silovanje, pedofilija, silovanje osoba s invaliditetom i trudnica, prenosi BHRT.

“Svojom inicijativom sam htjela pokrenuti tu temu i napomenuti Ministarstvu pravosuđa da se trebamo baviti tom temom iz razloga što se o tome još uvijek ne priča u Bosni i Hercegovini”, kaže Prlić.

Iz resornog ministarstva kažu da će istražiti pokazatelje koji su vodili Srbiju da uvede ovu kaznu. Tvrde kako bi uvođenje takvih rješenja u BiH bio izazov s obzirom na kompliciran sustav vlasti.

“Svakako bi i oštrije propisivanje kazni neke počinitelje spriječilo da počine djela za koja je ta kazna zapriječena. Naravno, da bi to imalo učinak, sudovi moraju barem u nekim slučajevima te kazne i izreći, kako bi potencijalni počinitelji bili svjesni prije izvršenja djela da ih u konačnici i čeka ta kazna”, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa BiH.

Sudovi u našoj zemlji nisu skloni izricati najstrože zatvorske kazne. Najdužu zatvorsku kaznu od 40 godina dobio je Zijad Turkovć, a Milenko Lakić 35. Mevlid Jašarević, optužen za terorizam, pravomoćno je osuđen na 15 godina. Pojedini odvjetnici smatraju da doživotna kazna nije dobro rješenje.

Odvjetnik Ifet Feraget kaže da smisao nije u tome da se pooštri kaznena politika, nego da se iscrpi postojeća kaznena politika koja, kako je rekao, možda jeste preblaga kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ali to je zbog toga što nam fali transparentnost.

Dok susjedna Srbija pooštrava kaznenu politiku, u Bosni i Hercegovini se ne koristi ni postojeća.

Podsjećamo, izmjenama Kaznenog zakona Srbije uvedena je doživotna kazna zatvora bez uvjetnog otpusta za silovatelje i ubice djece, trudnica i nemoćnih osoba. Inicijativu je potpisalo 160.000 građana, nakon svirepog ubistva 15-godišnje Tijane Jurić.

Kopirati
Drag cursor here to close