U HNS

Pokrenuta inicijativa za raspravu o ''socijalno ugroženim ministrima''

U priopćenju se navodi kako je svojim nečasnim djelima, obitelj ministra Mihaljevića oštetila stvarno socijalno ugrožene studente, kojima je stipendija jedini izvor financiranja studija.
Vijesti / Flash | 14. 11. 2017. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

www.zurnal.info / Darinko Mihaljević

Na idućoj sjednici Predsjedništva HNS-a moglo bi se raspravljati o tzv. socijalno ugroženim ministrima iz reda HDZ BiH.

''Kao član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine dužnost mi je uputiti zahtjev članovima Predsjedništva HNS-a da se na prvoj idućoj sjednici raspravlja o tzv. socijalno ugroženim ministrima iz reda HDZ BiH. Nedopustivo je da osoba poput Darinka Mihaljevića obnaša tako važne političke i izvršne dužnosti ukoliko se zna da su njegova djeca lažiranjem isprava stekli protupravnu imovinsku korist i time oštetili proračun Republike Hrvatske, očemu postoje dokazi, a što potvrđuje i prijava protiv Darinka Mihaljevića koju je zaprimilo Državno odvjetništvo RH zbog navedenih kaznenih djela'', navedeno je u priopćenju Hrvatske liste za Livno, koje potpisuje Josip Perković Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

U priopćenju se navodi kako je svojim nečasnim djelima, obitelj ministra Mihaljevića oštetila stvarno socijalno ugrožene studente, kojima je stipendija jedini izvor financiranja studija.

''Stavljajući sebe u kategoriju socijalno ugroženih osoba, a radi mogućnosti koje ta kategorija pruža (stipendije za djecu), gospodin Mihaljević je pokazao da je nemoralna i nečasna osoba kojoj ništa nije sveto. Od poteza ministra Mihaljevića još je sramotniji stav njegove stranke HDZ-a BiH, koja se otvoreno stavila u zaštitu ministra, a ujedno prozvala medije za nekakav linč. Sramotno je što se HDZ BiH izdaje za suvremenu, europsku i socijalnu stranku, a stavlja se na stranu osoba sumnjivog morala'', navodi se u priopćenju Hrvatske liste za livno.

Dodaju, da umjesto da ministar bude ekspresno smijenjen, HDZ BiH mu daje podršku da i dalje ostane ministar unutarnjih poslova, kako bi štitio osobe sumnjiva morala koje su počinile teška kaznena djela, za što, kako navode, Hrvatska lista za Livno ima dokaze.

''Darinko Mihaljević, ministar u Vladi HBŽmora biti primjer svima nama da se ne isplati biti pohlepan i nemoralan, te od Hrvatskog narodnog sabora, a prije svega predsjednika HDZ-a BiH, očekujem kako će iskoristiti svoj autoritet i smijeniti nemoralnog ministra i time ukazati da postoji barem tračak nade za moral i poštenje u politici'', navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, nakon što je Žurnal objavio da je troje djece ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, Darinka Mihaljevića, dobilo stipendije za socijalno ugrožene studente u Hrvatskoj i sam ministar je to bez skrivanja potvrdio.'
 
'Hvala Bogu da jesu na listi'', rekao je Žurnalu ministar, a na pitanje kako su se našli na listi kao studenti slabijeg socio-ekonomskog stanja rekao je kako ''ne zna ništa o tome''te poručio novinarima da njega i njegovu obitelj ostave na miru.
 
Žurnal je naveo i kako su ''u svojim aplikacijama za stipendiju mladi Mihaljevići naveli da su slabijeg imovinskog statusa i da primaju približno 900 KM mjesečno'', te da ''ministarska plaća od 2.950 maraka, naknade za rad u povjerenstvima, plaća supruge koja radi u Upravi za neizravno oporezivanje od 1.500 maraka – ukupno oko 4.500 maraka, nisu im bili dovoljni''.

Inače, Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je početkom mjeseca da je cjelokupni iznos isplaćenih stipendija studenata uplaćen u državni proračun, a kako su prije izvijestili mediji, riječ je o stipendijama za studente slabijega socijalno-ekonomskog statusa koje su dodijeljene djeci ministra jedne bosanskohercegovačke županije.

Podsjetila je kako je takva reakcija slijedila nakon mnogobrojnih medijskih upita vezanih uz isplatu stipendija za studente, a pogotovo nakon reakcije Ministarstva znanosti i obrazovanja kako će se cjelovita dokumentacija proslijediti Ministarstvu unutarnjih poslova na nadležno postupanje.
Kopirati
Drag cursor here to close