Pravne posljedice

Pokreće se pravni postupak protiv Češke, Mađarske i Poljske zbog izbjeglica

Vijesti / Flash | 14. 06. 2017. u 10:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije kazao je da će u srijedu biti pokrenut pravni postupak protiv Češke, Mađarske i Poljske zbog nepoštivanja svojih obećanja vezanih za smještaj izbjeglica, javlja Agencija Anadolija.

Juncker je istaknuo da u “okviru dvogodišnjeg plana“ tri spomenute zemlje već “duže od godinu dana uopće ne prihvaćaju izbjeglice“.

“Stoga nam ne ostaje drugi izbor osim da danas pokrenemo prekršajni postupak protiv ovih zemalja“, dodao je Juncker.

Shema preseljenja izbjeglica je glavno načelo migracijske politike EU i pohvaljena je kao pokazatelj paneuropske solidarnosti tijekom 2015. godine, kada je više od miljun migranata ušlo u Europu.

Međutim, samo tri mjeseca prije kraja tog plana u septembru premješteno je tek 26.000 izbjeglica.

Plan je bio da se 160.000 izbjeglica iz Grčke i Italije, koje su “preplavljene“ migrantima, raspodijeli između ostalih zemalja Europske unije, što je prihvaćeno dvotrećinskom većinom glasova.

Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka su glasovale protiv sheme raspodjele izbjeglica. Slovačka i Mađarska su otišle toliko daleko da su pokrenule vlastiti pravni postupak protiv sheme.

“Ovdje je pitanje poštovanja europskih zakona, to nije pitanje sankcija“, poručio je Juncker odvjetnicima EU u francuskom Strasbourghu.

Dodao je i “da europska solidarnost ne može biti jednosmjerna ulica“.

Kopirati
Drag cursor here to close