Ne daju im počivati u miru

Pokojnike u BiH iskopava tko i kako stigne

Pokojnike u BiH iskopava tko i kako stigne, svećenici se hvataju za glavu
Vijesti / Flash | 27. 05. 2018. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokojnici u BiH ponekad su moneta za potkusurivanje članovima svojih najužih obitelji koji, kako bi napakostili jedni drugima ili istjerali neki svoj hir, posmrtne ostatke “zajedničkog” preminulog u strogoj tajnosti iskopavaju iz grobnica i prenose na druge lokacije!

Identičan slučaj zabilježen je u okolini Banjaluke, kada je supruga praktično pod okriljem noći prenijela tijelo muža iz obiteljske grobnice, u koju je bio položen samo nekoliko dana ranije, piše srpskainfo.com

Pošto nije bila u dobrim odnosima sa suprugovom majkom, braćom i sestrama, prešutno je pristala da bude sahranjen u njihovu zajedničku grobnicu. Međutim, nakon dva-tri dana, tijelo je na svoju ruku prenijela u drugu grobnicu, koju je namijenila za njih dvoje, a koja se nalazi tek stotinak metara od njegove „prve“ vječne kuće.

Kako saznajemo, kad je došla sinu na groblje, pa vidjela pomjerenu ploču ispod koje nije bilo sanduka, majka preminulog je pala u nesvijest. Kad su je okupljeni na groblju malo povratili, rekla je da je, vidjevši praznu grobnicu, osjetila isti bol kao kada joj je sin preminuo.

Sličan slučaj ranije se dogodio i u Mostaru, kada je s mostarskog groblja Masline nestalo tijelo jednog muškarca. Ovaj krajnje bizarni slučaj policiji je prijavio pokojnikov brat, naglasivši da je cijela obitelj u šoku jer ne znaju zko je ukrao tijelo iz grobnice, gdje ga je odnio, ni zbog čega je to napravljeno?!

Brat je ispričao da je 15 dana nakon sahrane sa groba nestao križ, a kasnije pomaknuta ploča sa grobnice, ali da je mislio da su to uradili vandali. Onda je iz groba nestalo i tijelo.

I dok su radoznalci razrađivali scenarije tko bi i zbog čega mogao ukrasti tijelo iz grobnice, a policija pokrenula istragu, ispostavilo se da se uopće ne radi o nekom misterioznom činu, nego o najobičnijem obiteljskom problemu.

Naime, posmrtne ostatke preminulog na drugo groblje premjestila je njegova supruga, uz tvrdnje da njen muž uopće nije želio biti sahranjen na Maslinama, nego na drugom groblju. Ona je, navodno, priznala da nije imala dozvolu za ekshumaciju, ali da nije imala izbora jer njen suprug i njegov brat godinama nisu govorili, zbog čega je odlučila da tijelo iskopa i premjesti na drugo groblje.

Svećenici poručuju da nema većeg grijeha od uznemiravanja mrtvih, posebno kad im se kosti “preturaju” zarad nečijeg hira i nastojanja da se napakosti drugom.

''Ne kaže se džaba da pokojnik treba počivati u miru! A taj mir sigurno neće imati onaj čije kosti supruge, djeca, braća ili sestre premještaju iz grobnice u grobnicu, jer smatraju da su u nekom pravu! Ono što trebaju znati je da je svugdje zemlja gospodnja, odnosno da je svejedno u koju je parcelu ili na koje groblje tijelo pogrebeno. Naravno da bližnje boli srce za njihovim preminulim, ali taj bol zahtijeva dostojanstveno ponašanje, a ne razračunavanje s “protivnicima” na način tajnog iskopavanja i prenošenja tijela pokojnika'',  poručuju svećenici.

Kopirati
Drag cursor here to close