Porezna

Pojačane kontrole nabavke džipova

Tijekom svibnja i lipnja 2021. godine u kontrolama će se utvrđivati osnovanost korištenja prava na odbitak ulaznog PDV-a u situacijama nabavke i pretvaranja putničkih vozila u teretna.
Vijesti / Flash | 12. 05. 2021. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojačane su kontrole nabavke džipova, objavila je Uprava za neizravno oporezivanje navodeći kako su porezni inspektori UNO ponovno krenuli u pojačane kontrolne aktivnosti nabavke skupocjenih putničkih motonih vozila. Tijekom svibnja i lipnja 2021. godine u kontrolama će se utvrđivati osnovanost korištenja prava na odbitak ulaznog PDV-a u situacijama nabavke i pretvaranja putničkih vozila u teretna.

Prema Zakonu o PDV-u u BiH parvo na odbitak ulaznog poreza moguće je ostvariti u slučaju nabavke teretnih vozila ili eventualno putničkih vozila koja će biti korištena isključivo u poslovne svrhe. Zakonski okvir ne predviđa mogućnost da se izvrši odbitak ulaznog PDV-a prilikom nabavke putničkih vozila koja neće biti korištena u poslovne svrhe. Zato će u kontrolama biti detaljno analiziran način korištenja putničkih motornih vozila koja su “pretvrana” u teretna, kako bi se ostvarilo parvo na odbitak ulaznog PDV-a, kompeltna dokomentacija, putni nalozi za vozila itd.

''Ovim putem još jednom pozivamo porezne obveznike koji su vršili predmetne nabavke da sami prekontroliraju svoje prethodno predane PDV prijave i uvide da li su pravilno obračunali svoju PDV obvezu. Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave, kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola.

Uprava za neizravno oporezivanje stoji na raspolaganju svim obveznicima, pa tako i obveznicima koji su vršili navedene nabavke, za bilo kakvo objašnjenje ukoliko nisu sigurni kako da pravilno popune svoje eventualne izmijenjene prijave. Za svaku informaciju mogu se obratiti UNO putem info mail adrese: [email protected] ili putem telefona: 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-182'', istaknuto je.

Kopirati
Drag cursor here to close