Ministar obrane BiH

Podžić: Veći problem predstavlja Tegetijino pismo nego odgađanje vojne vježbe

Prema njegovim riječima, veći problem predstavlja pismo koje mu je uputio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegetija.
Vijesti / Flash | 13. 10. 2021. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ja ću biti počašćen ako će državne institucije biti odblokirane smjenom jednog ministra Podžića. Meni će biti zadovoljstvo,”, izjavio je za BHT ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

Prema njegovim riječima, veći problem predstavlja pismo koje mu je uputio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegetija, a u kojem od njega traži da povuče odluku o odgađanju planirane vojne vježbe s Vojskom Republike Srbije.

Video: Sifet Podžić gost BHT1 Uživo

“Zamislite se, čovjek koji je do prije nekih 15 dana držao 20 tisuća ljudi u neizvjesnosti, uopće hoće li dobiti plaću, a da ne pričam o nekim drugim stvarima, da on pokreće nečiju smjenu ili nečiju odgovornost, mislim da je to popriličan apsurd”, smatra Podžić.

On je kazao je kako je kao osnovni razlog odgađanja vježbe naveo pitanje velikog broja zaraženih vojnika i epidemiološke situacije.

“.... a drugu stvar sam spomenuo, da također nemamo dovoljno sredstava u proračunu da pratimo neke aktivnosti. Pazite, mi dvije godine već živimo na privremenom financiranju i gospodin Tegeltija navede u tom pismu: Znate da je usvojeno privremeno financiranje i omogućen je nesmetan rad i funkcioniranje Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Najveći problem je da je to čovjek koji je u prethodnom mandatu vršio dužnost ministra financija u Vladi Republike Srpske, dakle, on bi valjda morao da zna, i zna on to najvjerojatnije, koja je razlika između usvojenog proračuna i privremenog financiranja”, rekao je Podžić.

Odgovarajući na pitanje je li imao kontakt s predsjedavajućim Tegeltijom prije objavljene odluke o smjeni, Podžić je kazao kako ga je Tegeltija nazvao i rekao mu da će tijekom dana dobiti jedno pismo i da očekuje njegov odgovor.

On je ponovio da je glavni razlog odlaganja vježbe to što u zadnje vrijeme stižu alarmantni podaci o broju zaraženih u Srbiji

“Druga stvar, mi u Bosni i Hercegovini imamo imunizirano negdje oko 19 posto vojnika. Jednostavno, potrebno je preuzeti taj rizik, a pored toga ima i problema oko financiranja i podrške kompletnih aktivnosti koje su planirane”, rekao je Podžić, potvrdivši da se može očekivati da će vježba s Vojskom Srbije biti održana do kraja godine.

“Ja sam to posebno naglašavao. Nijednom nisam rekao da vježbu otkazujem nego odlažemo i, čim se stvore uvjeti za realizaciju, ja nemam ništa protiv”, naveo je Podžić, dodajući da je vježba planirana za 2021. godinu i da za njeno održavanje preostaju još dva i po mjeseca.

“Ali rizik zaraze vojnika, i jednih i drugih, to ne želim preuzeti na sebe”, izjavio je on.

Podžić je, odgovarajući na optužbe da je odluku o odgađanju vježbe donio mimo konsultacija s Predsjedništvom, rekao da se konsultirao samo s onima s kojima je trebalo to da uradi – sa strukom.

“To su vojnici i to su generali. Dakle, ponavljam, po Zakonu o obrani moje je , na prijedlog struke , da kažem kada će vježba biti realizirana”, rekao je, između ostalog, u intervjuu za BHT ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

Kopirati
Drag cursor here to close