Nasilje

Nema sudskih epiloga napada na novinarke

Platforme društvenih medija se iskorištavaju za napade i uznemiravanje drugih.
Vijesti / Flash | 08. 11. 2019. u 16:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u BiH pružila je potporu i poticaj novinarkama, spisateljicama i autoricama freelancericama da se oglase u javnosti i suprotstave nasilju sa kojim se suočavaju u svom radu.

U tom cilju organizirana je panel diskusija u Sarajevu na kojoj je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec naglasila da se žene suočavaju sa izrazito krupnim izazovima, što je posebno, kako kaže, izraženo sada kada se platforme društvenih medija iskorištavaju za napade i uznemiravanje drugih.

Istaknula je da su u proteklih nekoliko godina sve učestalije pojave govora mržnje, uvredljivih komentara i prijetnji upućenih putem online sredstava komunikacije novinarkama u cijelom svijetu, pa i u BiH.

S tim se u svom poslu susrela novinarka Dalija Hasanbegović Konaković koja je ukazala da "nema sudskih epiloga“, iako smo svjedoci napada na novinarke, a i novinare koji su se desili posljednjih mjeseci.

''Moramo govoriti o ovim stvarima i o nasilju nad ženama. Potrebno je ohrabriti ih da o tome pričaju u svakoj profesiji'', kaže Hasanbegović Konaković, smatrajući da se šutnjom o napadima na novinarke ohrabruje atmosfera u kojoj to postaje normalno.

Nada se da će današnja diskusija pomoći medijskim profesionalcima i pravnim stručnjacima u promociji sigurnosti novinarki u BiH.

Misija OSCE-a u BiH nastavit će pratiti incidente usmjerene na novinarke s ciljem identificiranja najučinkovitijih načina za promicanje i zaštitu sigurnosti žena u medijima.

Panel diskusija "Žene u medijima - sigurnosni izazovi i kako ih prevazići" organizirala je Misija OSCE-a u BiH i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN Hub).

 

Kopirati
Drag cursor here to close