Tužiteljica Kanevč

Podnesena žalba jer je tužiteljici smanjena plaća zbog nepravilnog rada

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 11:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja i Obrana Nives Kanevčev podnijeli su žalbe na odluku kojom je bivša glavna županijska tužiteljica kažnjena smanjenjem plaće u narednih godinu dana zbog nepravilnosti u radu.

Iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) su kazali da je Drugostupanjska disciplinska komisija zaprimila žalbe i da će donijeti odluku u zakonskom roku.

Prvostupanjska disciplinska komisija je prošlog mjeseca kaznila tužiteljicu Kanevčev smanjenjem plaće u iznosu od 20 posto u razdoblju od godinu dana.

Disciplinski postupak protiv sadašnje tužiteljice Državnog tužiteljstva Kanevčev iniciran je pritužbama koje se odnose na period kada je ona bila glavna tužiteljica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu.

Prvostupanjski postupak protiv Kanevčev je bio zatvoren za javnost zbog zaštite osobnih podataka osoba čija su imena navedena u dokumentima.

Ured disciplinskog tužitelja tereti Kanevčev za odavanje povjerljivih informacija, nemar u radu, neizvršavanje upute nadređenog tužioca, namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto ili disciplinskim stvarima, kao i druga djela koja dovode u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Tužiteljstva.

U završnoj riječi tokom prvostupanjskog postupka, disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je rekla da je Kanvečev prekoračila svoja ovlaštenja i narušila nezavisnost Tužiteljstva kada je 2013. tadašnjem federalnom premijeru Nerminu Nikšiću dostavila presjek stanja u 16 predmeta u vezi s kompanijom “Bosnalijek”.

Obrana Kanevčev je kazala da nije bilo nikakvih smetnji za dostavljanje ovih informacija Nikšiću, jer je, kako je istaknula odvjetnica Senka Nožica, on bio predstavnik vlasnika kapitala “Bosnalijeka”.

Kopirati
Drag cursor here to close