Peti dan potrage

Podmornica uključena u potragu za crnim kutijama iz srušenog aviona EgyptAira

Vijesti / Flash | 23. 05. 2016. u 13:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatske vlasti angažirale su podmornicu da u Sredozemnom moru pomogne potragu za crnim kutijama aviona EgyptAira koji se srušio prošlog tjedna, javlja Anadolija.

Avion sa 66 putnika i članova posade, u četvrtak 19. svibnja, na letu iz Pariza prema Kairu nestao je iznad istočnog Mediterana, nakon što je ušao u egipatski zračni prostor. Nedugo zatim utvrđeno je da je avion pao u more.

Spasilački timovi pronašli su nekoliko vanjskih dijelova letjelice, sjedišta iz aviona, osobne stvari putnika te nekoliko tijela.

Potraga je usmjerena na trup aviona za kojeg se vjeruje da je na morskom dnu, a u kojem se nalaze crne kutije koje će otkriti uzroke pada aviona. Angažman podmornice koja može pretraživati na 3.000 metara ispod mora naredio je egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi.

Danas je Francuska služba za istrage avionskih nesreća (BEA) priopćila kako je pilot koji je upravljao avionom zatražio od egipatskih kontrolora leta da mu omoguće prinudno slijetanje nekoliko trenutaka prije pada aviona.

Dužnosnik BEA-e je u izjavi za francusku M6 televiziju rekao da se pilot Mohamed Said Shoukair žalio na dim u kokpitu prije nego što je zatražio prinudno slijetanje te da je najvjerojatnije uzrok pada požar.

Prema podacima aviokompanije, u avionu se nalazilo 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana, te po jedan državljanin Velike Britanije, Belgije, Portugala, Alžira, Čada, Kanade, Sudana, Kuvajta i Saudijske Arabije.

Kopirati
Drag cursor here to close