(ne)zadovoljstvo

Podijeljena mišljenja o kandidaturi Ane Brnabić

Vijesti / Flash | 16. 06. 2017. u 06:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka predsjednika Srbije Aleksandara Vučića da mandat za sastav buduće vlade povjeri ministrici državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić izazvala je oštra reagiranja oporbe, a beogradski mediji spekuliraju da je osjetno nezadovoljstvo i u redovima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koje je Vučić predsjednik.

Dok koalicijski partneri podijeljeno reagiraju na Vučićevu odluku, konzervativni dio oporbe optužuje novog šefa države da je pokleknuo pod pritiscima i utjecajima Washingtona, te da Brnabić uopće nije njegov izbor već odluka koju mu je nametnuo Zapad, piše Hina.

Neće glasati za njen izbor

Beogradski mediji tvrde kako šest zastupnika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, koalicijskog partnera socijalista i naprednjaka u parlamentu Srbije, neće glasovati za izbor Ane Brnabić na mjesto premijerke, te Brnabić nema jedinstvenu potporu ni u vladajućoj SNS.

"Lom je potpuni u stranci. Ova odluka za mnoge je iznenađenje. Teško da će svi naši zastupnici podići ruku za Brnabić", citira portal Blica neimenovane izvore u vrhu Vučićevih naprednjaka.

Vođa Socijalističke partije Srbije (SPS), potpredsjednik Vlade i šef diplomacije Ivica Dačić, koji je spominjan kao jedan od kandidata za premijersko mjesto, poručio je da "poštuje prijedlog predsjednika Srbije".

Dačić kaže kako "očekuje veće sudjelovanje SPS-a u vlasti" i neko ministarsko mjesto više, obzirom da su njegovi socijalisti vodeći koalicijski partner Vučićevim naprednjacima, prenosi Fena.

"Nije njegova premijerka"

Dačićev i Vučićev koalicijski partner Dragan Marković Palma, vođa Jedinstvene Srbije, među prvima je danas poručio da "Ana Brnabić nije njegova premijerka". Marković je ranije izjavio kako na čelo vlade treba doći "domaćin, koji ima obitelj, a poštovan je u svijetu".

Vučićev protukandidat na nedavnim predsjedničkim izborima i vođa parlamentarnog konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da Ana Brnabić ima veće povjerenje Zapada nego predsjednik Aleksandar Vučić.

"Ana Brnabić ima veće povjerenje Zapada od Vučića. Zato predsjednik mora predložiti ono što mu je Zapad naredio. Izgleda da se nije mnogo pitao. Je li čuo netko obrazloženje zašto je Ana Brnabić dobro rješenje za premijera? Vjerojatno mu je glupo da kaže da to nije njegov izbor nego tuđi", ocijenio je Obradović, rekavši da je Brnabić "cijeli život radila za inozemne kompanije i nevladine organizacije".

Kopirati
Drag cursor here to close