Tužiteljstvo BIH

Dižu se nove optužnice za ratne zločine u BiH

Marić je optužen da je u studenom 1993. godine, u zgradi Vojne policije HVO-a, kao i drugim lokacijama u Varešu, mučio, zlostavljao, tukao, namjerno nanosio snažnu psihičku i fizičku bol i patnje zarobljenim pripadnicima Armije BiH, kao i civilima
Vijesti / Flash | 21. 12. 2018. u 17:30

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Željka Marića zbog zločina počinjenih na području Vareša 1993. godine.

Marić je optužen da je u studenom 1993. godine, u zgradi Vojne policije HVO-a, kao i drugim lokacijama u Varešu, mučio, zlostavljao, tukao, namjerno nanosio snažnu psihičku i fizičku bol i patnje zarobljenim pripadnicima Armije BiH, kao i civilima bošnjačke nacionalnosti.

“Kao posljedica mučenja i zlostavljanja, žrtvama su nanesene teške fizičke ozljede”, navodi se u optužnici.

Tužiteljstvo BiH je priopćilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 25 svjedoka te prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Saše Ćurčića, rođenog 8. lipnja 1960. godine u Foči. Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, kao pripadnik VRS, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Ćurčića Tužiteljstvo tereti da je u ljeto 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u prisilnom odvođenju nezakonito zatočenih žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, s područja Foče, koje su bile zatočene u Srednjoškolskom centru u Foči. Nakon prisilnog odvođenja, žrtve su odvedene u napuštenu kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi nad žrtvom bošnjačke nacionalnosti počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close