Tužiteljstvo

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Aktivnosti u predmetu realizirane su intenzivnim radom Tužiteljstva, policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz podršku Granične policije BiH, a ostvarena je značajna međunarodna suradnja
Vijesti / Flash | 08. 02. 2019. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je danas optužnicu protiv pet osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama. 

Aktivnosti u predmetu realizirane su intenzivnim radom Tužiteljstva, policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz podršku Granične policije BiH, a ostvarena je značajna međunarodna suradnja s partnerskim institucijama Hrvatske. 

Optužnica je podignuta protiv Adisa Abaza (1979.) iz Zenice, Sumedina Topčagića zvanog Sume (1988.) iz Gračanice, Admira Mahmutagića zvanog Riks (1981.) iz Doboja, Denija Stanišić (1992.) iz Zenice i Almira Mrkonjića (1997.) iz njemačkog grada Nirberg. 

Oni se terete da su prošle godine pristupili grupi za organizirani kriminal koju je oformio optuženi Adis Abaz radi neovlaštene nabave i krijumčarenja u međunarodnoj prodaji opojnih droga marihuana i amfetamin iz BiH prema zemljama Europske unije i obratno, radi ostvarivanja imovinske koristi. 

U optužnici se navodi da su optuženi, sredinom lipnja 2018. godine, organizirali krijumčarenje oko 10 kilograma opojne droge marihuana iz BiH prema Republici Sloveniji, a droga je otkrivena na graničnom prijelazu Brod, prilikom ulaska u Hrvatsku. 

Također, optuženi se terete za krijumčarenje oko 10 kilograma opojne droge amfetamin, koja je s područja Kraljevine Nizozemske, krijumčarena u BiH, te je sredinom kolovoza 2018. godine droga otkrivena i zaplijenjena na ulazu u BiH, na graničnom prijelazu Brod. 

Tijekom provođenja istražnih operacija, ostvarena je značajna suradnja s partnerskim institucijama Hrvatske, te je jedna osoba povezana sa optuženima, procesuirana u pravosudnim institucijama Hrvatske. 

Optuženi se terete za kazenna djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga iz Kaznenog zakona BiH, a iz Tužiteljstva BiH su priopćili da će optužnica biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close