Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica protiv Mahmuljina

Vijesti / Flash | 23. 12. 2015. u 20:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina, bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH). Mahmuljinu je na teret stavljeno da nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine pripadnika odreda 'Mudžahidin' 1995. godine na području Vozuće (općina Zavidovići), niti je kaznio one koji su počinili zločin.

Prema Tužiteljstvu BiH, odred 'Mudžahidin', u kojem su bili angažirani borci afro-azijskog porijekla, bio je u sastavu Trećeg korpusa ABiH. Pripadnici odreda, kako je navedeno u optužnici, ubili su više od 50 zarobljenika, od kojih su nekima odsijecane glave i pokazivane drugim zarobljenicima. Ubojstva i zlostavljanja trajala su 15 dana.

Prema optužnici, pripadnici odreda 'Mudžahidin' su zlostavljali i mučili zarobljenike, odsijecali im uši i ubadali po tijelu, vezali ih i premlaćivali raznim predmetima. Zarobljenike su, prema Tužiteljstvu BiH, držali vezane više sati u zgrčenim položajima, sa omčama oko vrata, koje su ih gušile.

U priopćenju Tužiteljstva BiH navodi se da su pronađena tijela deset žrtava, koje su identificirane i ukopane, a za ostalima se traga. Mahmuljin je osumnjičen da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, kao i zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo BiH je predložilo saslušanje oko 70 svjedoka, od kojih će njih 11 zatražiti mjere zaštite, te ulaganje više od 900 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Mahmuljin je bio uhićen 8. prosinca, a potom pušten uz mjere zabrane, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close