Vahidin Šahinpašić

Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA-e

On je optužen za kaznena djela protupravno lišenje slobode i ometanje rada pravosuđa.
Vijesti / Flash | 15. 12. 2020. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto:Avaz / Vahidin Šahinpašić

Tužiteljstvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Vahidina Šahinpašića, glavnog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, priopćeno je iz ove institucije.

On je optužen za kaznena djela protupravno lišenje slobode i  ometanje rada pravosuđa.

Osumnjičeni se tereti da je, dana 30. kolovoza 2017. godine, u svojstvu tada v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužitelja i suda izdao zapovijed djelatnicima SIPA-e, da izvrše lociranje i uhićenje osobe J.Š.Đ.

Postupajući po zapovjedi i instrukcijama osumnjičenog Šahinpašić Vahidina, djelatnici SIPA-e su uhitili navedenu osobu, te ga protuzakonito držali lišenog slobode.

Osumnjičeni se također tereti da je u noći 05./06. rujna 2017. godine u svojstvu v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Šahinpašić Vahidin se tereti se da je, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH drugom protupravno oduzeo slobodu kretanja te koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist kako bi naveo drugog na davanje lažnog iskaza u kaznenom postupku koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, čime bi počinio kazneno djelo Protupravno lišenje slobode iz članka 147. stavak 1. KZ BiH i kazneno djelo- Ometanje rada pravosuđa iz članka 241. stavak 1. KZ BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close