Tuzla

Podignuta optužnica protiv dvojca iz Sarajeva zbog zloupotrebe položaja

Firmi Eurohaus su pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 890.000 KM,a za isti iznos oštetili Remontmontažu Tuzla.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2020. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije protiv Ibrahima Brkanića (66) i Zijada Blekića (56), obojica iz Sarajeva,  zbog postojanja osnovane sumnje da su kao suizvršiteljii počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti.

Optužnicom se terete da su kao odgovorne osobe u firmi Remontmontaža“ d.d Tuzla, Brkanić kao direktor,  a Blekić kao predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Društva i kao osnivač i suvlasnik Brokerske kuće „Eurohaus“ d.o.o Sarajevo, po prethodnom dogovoru da zajednički djeluju i iskoriste svoj položaj poduzimali niz radnji na štetu Remontmontaže Tuzla,  a kako bi  firmi Eurohaus pribavili nepripadajuću imovinsku korist, priopćeno je iz županijskog Tužiteljstva.

U optužnici je navedeno da,  suprotno odredbama Pravila upravljanja dioničkim društvima  u FBiH i Statutu Remontmontaže, u periodu od ožujka 2009. do travnja 2011. godine, nakon što je Remontmontaža zaključila namjenski  ugovor o kreditu a novac je trebao biti iskorišten za investiranje u obrtna sredstva, ova sredstva nisu iskorištena u tu namjenu, nego  su prenesena na pravno lice Eurohaus  bez ikakvog pravnog osnova.

Postupajući u namjeri  da oštete Remontmontažu, optuženi su zaključili više ugovora o pozajmici između ova dva pravna lica bez stvarne namjere da se sredstva vrate firmi Remontmontaža, te pozajmica nije vraćena  ni u ugovornom roku a niti kasnije.

Tako su firmi Eurohaus pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 890.000 KM,a za isti iznos oštetili Remontmontažu Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close