Ratni zločin

Podignuta optužnica protiv devet pripadnika HVO-a iz Orašja

Vijesti / Flash | 30. 12. 2016. u 09:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin na području Orašja protiv devet osoba, javlja Agencija Anadolija.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Đure Matuzovića, rođenog 1952. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Ive Oršolića, rođenog 1952. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Tade Oršolića, rođenog 1960. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Marka Dominkovića, rođenog 1962. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Jose Nedića, rođenog 1956. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optužnica

Isto se odnosi i na Marka Blažanovića, rođenog 1955. godine u Šamcu, državljanina BiH i R Hrvatske, Mate Živkovića, rođenog 1964. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Ante Živkovića, rođenog 1969. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske i Stjepe Đurića, rođenog 1965. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske.

Navedene osobe se terete da su u vremenskom razdoblju od druge polovice travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ ''Donja Mahala'', počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu krivicu optuženih dokazivati pozivanjem oko 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem obimnog materijalnog dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Petir: Optužnica protiv bivših zapovjednika HVO-a političkog karaktera

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazila je zabrinutost zbog optužnice koju je danas podiglo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine protiv devetorice bivših zapovjednika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog ratnih zločina nad zarobljenim Srbima s područja Orašja.

"Teško se oduprijeti dojmu da je optužnica političkog karaktera s obzirom da su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage, a optužnice su podignute samo protiv Hrvata", smatra Petir.

Ona očekuje da će se Sud BiH, kada potvrdi ili odbije optužnicu, voditi načelima nepristranosti i neovisnosti te da će se oduprijeti političkim pritiscima, priopćeno je iz njezina ureda.

Petri podsjeća kako je upravo to tražilo i 28 članica Europske unije u stajalištima koje je iznio veleposlanik Europske unije pri UN-u Joao Vale de Almeida, prilikom zasjedanja Vijeća sigurnosti.

"Članice EU tom su prigodom jasno pozvale vlasti BiH da zajamče jednakopravnost triju konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine te su tražile depolitizaciju pravosuđa, uključujući i u slučajevima procesuiranja ratnih zločina", zaključila je Petir, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close