Mnogobrojne prijave

''Pod lupom'': Zabrinjavaju čak 93 kritične situacije u izbornom procesu

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 16:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija „Pod lupom“ najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu. Osim napada na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva u Stocu, zabilježeno je još nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH, kao i otvorene prijetnje promatračima Koalicije „Pod lupom“, priopćeno je iz ove organizacije.

''Ovakvo ponašanje sudionika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora.

Do 16:30 sati posmatrači Koalicije ''Pod lupom'' izvijestili su o 93 kritične situacije, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz suradnju sa lokalnim izbornim povjerenstvima i Središnjim izbornim povjerenstvom BiH.

Najčešće prijave se tiču pritisaka na birače, nagovaranja za glasovanje za određene kandidate ili stranke, obiteljsko glasanje, pritiske i prijetnje promatračima Koalicije 'Pod lupom', nepostupanje članova biračkih odbora prema provedbenim aktima Izbornog povjerenstva, glasovanje bez validnog identifikacijskog dokumenta, te glasovanje u ime druge osobe, što ozbiljno može utjecati na legalnost i u konačnici izborne rezultate'', ističu iz ove organizacije.

Također dodaju da su temeljem ovih prijava promatrači Koalicije podnijeli ukupno 49 primjedbi na regularnost izbora, od čega je 37 uneseno u Zapisnike o radu biračkih odbora dok preostale primjedbe predsjednici biračkih odbora nisu htjeli unijeti u zapisnik iako su bili obavezni u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

''Koalicija je zaprimila veliki broj prijava građana, od kojih se većina odnosi na utjecaj na birače u blizini biračkih mjesta od strane simpatizera i članova političkih subjekata,umrle osobe na biračkim popisima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića sa označenim političkim subjektom za kojeg treba glasovati i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkih mjesta.

Pored Stoca gdje je došlo do prekida izbora na teritoriji cijele općine, o čemu smo ranije obavojestili javnost i upoznali SIP, evidentirano je više slučajeva prekida glasovanja u općinnama Goražde, Jajce, Pelagićevo, i Prozor'', zaključuju iz Koalicije ''Pod lupom''.

Kopirati
Drag cursor here to close