Koordinacija u nesrećama

Počinje velika vježba oko Mostara; provjerava se mogućnost softvera NATO NICS

U vježbi će sudjelovati 185 sudionika iz 22 tima uz korištenje 28 vozila i četiri helikoptera.
Vijesti / Flash | 27. 09. 2021. u 11:53 Bljesak.info
Eugen Ćubela, direktor Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U naredna tri dana na širem području Mostara održavat će se vježba kojom se želi pokazati korištenje NICS sustava kojim se poboljšava koordinacija tijekom prirodnih i drugih nesreća.

U vježbi će sudjelovati 185 sudionika iz 22 tima uz korištenje 28 vozila i četiri helikoptera.

Organizatori vježbe su zamolili stanovnike Mostara da se ne uzbuđuju ako na ulicama primijete povećani broj vojnih i drugih vozila uključenih u odvijanje vježbe. Najavljen je i veći broj preleta helikoptera tijekom odvijanja vježbe.

Tehnologija koja se koristi u ovom projektu se u velikoj mjeri oslanja na softversku platformu odgovara na nesreće koja nosi naziv ''Zapovjedni sustav za incidente sljedeće generacije'' (Next Generation Incident Command System - NCIS).

Softverska platforma je razvijena u SAD-u u partnerstvu prestižnog američkog univerziteta Massachusetts Institue of Technology Lincoln Laboratory i kao donacija besplatno je ustupljena BiH.

Ovim je povodom danas u hotelu Mostar održana konferencija za novinare na kojoj su govorili Bakir Dautbašić, ispred Ministarstva sigurnosti BiH i Eugen Ćubela ravnatelj Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a.

Video: Bakir Dautbašić. tajnik Ministarstva sigurnosti

Bakir Dautbašić iz Ministarstva sigurnosti BiH istaknuo je kako sigurnost, zaštita i spašavanje sve više postaju međunarodni problem.

''To je problem na koji se više nacionalno neće moći odgovarati, trebat će mnogo više koordinacije i zajedničkog rada između država. Jako sam sretan što danas imamo sve aktere zaštite i spašavanja u BiH na ovoj vježbi. NICS Mostar 2021 vježba je koja će našim spasiocima donijeti novo oruđe koje će praviti upravo onu razliku u minutama koja dijeli unesrećene od života i smrti. To su aplikacije koje će na online platformi imati svi akteri koji utječu u zaštiti i spašavanju, a to je nešto što je BiH osigurano kroz NICS projekt koji podržava NATO savez'', kazao je Dautbašić.

Za potrebe izvođenja vježbe pripremljen je poseban scenarij kako bi se pokazale mogućnosti NICS softvera, te način njegove upotrebe u operacijama odgovora na prirodne ili druge nesreće, sa posebnim naglaskom na suradnju i razmjenu informaciju između različitih institucija iz sustava zaštite i spašavanja u BiH.

Na vježbi sudjeluju pripadnici Ministarstva obrane (Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBIH, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, predstavnici Društva crvenog križa BiH i drugih nevladinih organizacija.

Središnji dio vježbe održat će se u srijedu, 29. rujna, od 12 do 12.30 (Baza operacija NICS Mostar 2021, Snježna kuća na Rujištu), a potom pokazna vježba s aktivnostima spasilaca i helikoptera (lokacija u blizini Snježne kuće). Dio aktivnosti odvijat će se i na lokacijama Zijemlja, Brkanovog brda, Nevesinja (Jezero, južba strana Botina) i Planinice.

Kopirati
Drag cursor here to close